21.07.2024.
HomeSvijetTEORIJE O NAPADU NA MOST: ‘To sigurno nije bila bomba u kamionu,...

TEORIJE O NAPADU NA MOST: ‘To sigurno nije bila bomba u kamionu, znakovito je što su kamere snimile par sekundi prije‘

Još nije sigurno što je dovelo do dramatične eksplozije na Kerčkom mostu u subotu. Važan prometno-infrastrukturni objekt na Krimu zapaljen je te su se dijelovi urušili, a pojavile su se različite teorije kako se to dogodilo.

Rusija je, kako piše BBC, odmah ustvrdila kako se radi o bombi smještenoj u kamionu koji je prelazio most, no nisu tvrdnju potkrijepili dokazima, kao ni ponudili svoje mišljenje tko stoji iza napada.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova poručila je da je ‘ekstatična reakcija Ukrajine na ovaj događaj dokaz njihove terorističke naravi‘, no za eksploziju nije izravno optužila Kijev.

Snimke sigurnosnih kamera pokazuju kako je kamion, koji je navodno došao iz Krasnodara, grada udaljenog sat vremena vožnje od granice, bio u pokretu te se kretao prema zapadu kad je eksplodirao. Ruske vlasti priopćile su da je vlasnik kamiona 25-godišnji stanovnik Krasnodara Samir Jusubov, a da je za volanom bio njegov stariji rođak Makhir Jusubov. No, pomnim pregledom snimki dâ se zaključiti kako kamion zapravo nije ni na koji način povezan s eksplozijom. Štoviše, dostupne snimke pokazuju kako se u jednom trenutku događa velika eksplozija koja uzrokuje da se kamion počinje nekontrolirano kretati.

BBC ističe kako je teorija o ‘kamionu bombi‘ od početka bila sumnjiva, te da je proširena iz ruskih krugova. Kremlj je, dodaju, htio stvoriti dojam da se radi o sabotaži ili čak činu terorizma od strane Ukrajine.

– Vidio sam mnogo vozila s improviziranim eksplozivnim napravama. Ovo nije tako izgledalo – rekao je neimenovani, bivši britanski vojni stručnjak za eksplozive.

Dodao je kako je mnogo vjerojatnije objašnjenje da se radilo o masivnoj napravi postavljenoj ispod mosta, a iznio je i teoriju da je ona možda postavljena pomoću posebne bespilotne letjelice.

– Mostovi su uglavnom dizajnirani kako bi imali izdržljivost donjih dijelova, kao i otpornost na utjecaj bočnih vjetrova. Nisu dizajnirani za opterećenje na gornjim dijelovima, što se pokazalo u ovom napadu – dodao je.

Drugi smatraju kako je znakovito da je, nekoliko sekundi prije eksplozije, na snimkama sigurnosnih kamera uočena pojava valova koje je mogao izazvati manji brod. Misteriozni brod već je navodno primijećen nedaleko Sevastopolja. Radi se o crnom čamcu sa senzorima i uređajima koji podsjećaju na periskope. Lokalni mediji navode i kako su se pojavila izvješća da je brodić odmah nakon uspješne diverzije izvučen iz mora i raznesen kako bi se uklonili dokazi. Navodno se radi o digitalno vođenom plovilu, odnosno, brodu bez posade.

BBC ističe kako ovo nije prvi put da se pojavljuju informacije kako Ukrajina koristi takvu naprednu vojnu tehnologiju.

– Naši podaci govore da je Ukrajina u više navrata koristila takve bespilotne brodice u svrhu izviđanja ili napada – kazao je neimenovani britanski obavještajac i dodao kako se radi o sustavu kojeg Ukrajina ne razvija mjesecima, već godinama.

Analitičari kažu da je, ako se uistinu dokaže da je eksplozija djelo ukrajinskih vojnika, riječ o najambicioznijoj operaciji dosad, no ističu da još nitko ne može potvrditi tu teoriju.

Kijev, pak, službeno podupire tezu da se radi o ‘kamionu bombi‘, no, njihova se teorija ne poklapa s onom Moskve.

– Odgovore bi trebalo tražiti u Rusiji – kaže voditelj ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Mihajlo Podoljak.

Po njegovim riječima, eksplozija na Krimu rezultat je internih sukoba u Rusiji i u njenim sigurnosnim službama. Dodao je da vjeruje kako se radi o sukobu između ruske obavještajne službe FSB te plaćeničke Wagner grupe u kojem sudjeluje i Ministarstvo obrane.

Činjenica je da se detalji još uvijek ne znaju, a Kijev može biti zadovoljan jer nitko nije siguran što se zapravo dogodilo. Analitičari vjeruju kako se radi o vrlo uspješnoj ukrajinskoj propagandnoj kampanji koja je započela trenutkom ruske invazije na tu zemlju, a koja zasada vrlo lijepo funkcionira.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti