29.03.2024.
HomeNovostiBroj studenata na Univerzitetu u Tuzli rapidno opada

Broj studenata na Univerzitetu u Tuzli rapidno opada

Novu akademsku godinu na Univerzitetu u Tuzli je započelo 1.300 brucoša koji su upisani na neki od 12 fakulteta te Akademiju dramskih umjetnosti.

Godinu poslije 4.879, a narednu akademsku godinu, odnosno 2012/2013. 3.915 brucoša. Ove godine, nakon tri upisna roka, tek 1.300. Uzroci su sve manji broj srednjoškolaca, odlazak stanovništa, privatni fakulteti, ali i gubitak povjerenja u državne univerzitete.

“Treba da se prilagođavamo trendovima koji su prisutni, ne samo kod nas, nego i u cijeloj regiji. U tom pogledu treba da se trudimo da otvaramo nove studijske programe, prije svega u saradnji s tržištem rada”, smatra Nermina Hadžigrahić, rektorica Tuzlanskog univerziteta, te optimistično dodaje da treba uspostavljati i studije na engleskom jeziku jer se tako mogu privući novi studenti.

Najmanja zainteresovanost ove godine je za Prirodno-matematički, tačnije Odsjek biologije, te za Filozofski fakultet, odnosno Odsjek historije. Međutim, studenti su zainteresovani za Mašinski i Farmaceutski fakultet.

“Od osnovne škole me zanimaju te tehnologije i mašine. Upisao sam srednju mašinsku i to smjer kompjutersko projektovanje i tu sam se pronašao u tom 3D crtanju i svemu”, pojasnio je Haris Šahdanović, koji je upisao Mašinski fakultet.

Sve manji broj studenata donio je sa sobom i promjene kada je u pitanju oblast obrazovanja. Tako je prve godine odobren prenos četiri predmeta u narednu akademsku godinu, a na zahtjev Studentskog parlamenta Univerziteta u Tuzli.  Manje upisanih studenata na Univerzitetu u Tuzlu odrazilo se i na popunjenost kapaciteta u studentskom domu koji je popunjen oko 80%, pa su promijenjeni kriteriji za prijem studenata. Do sada je bilo potrebno da student bude udaljen 30 km do Studentskog centra, a sada je to 15 km. Smještaj u studentskom domu košta 280 KM. Od toga, studenti plaćaju 91 KM, a kanton 189. Nedavno je 76 nadarenih redovnih studenata dobilo i stipendije, a ukupna visina stipendije iznosi 1.500 KM.

“Ministarstvo obrazovanja i nauke i Vlada TK će i dalje nastaviti podržavati studente u materijalnom, ali i svakom drugom smislu”, poručio je Ahmet Omerović, ministar obrazovanja.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti