22.07.2024.
HomeNovosti"Sačuvaj me Bože srpskog junaštva i hrvatske kulture": Četnik Vučić zamjera Plenkovićua...

“Sačuvaj me Bože srpskog junaštva i hrvatske kulture”: Četnik Vučić zamjera Plenkovićua što je ustaša?!?

Srbija može preko Hrvatske uvoziti svu naftu osim ruske i ne može, želi li europsku perspektivu, sjediti na dvije stolice, izjavio je u četvrtak u Pragu hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Ja sam već nekoliko puta poručio da Srbija u ovakvim okolnostima ne može sjediti na dvije stolice, ne može biti zemlja koja će doći ovdje, razgovarati o europskoj perspektivi i očekivati velike iskorake, a ne poštovati niti jednu sankciju prema Rusiji”, rekao je Plenković.

“Drugo, svu naftu koju Srbija treba i želi uvesti preko Janafa, može, ali ne rusku”, rekao je Plenković po dolasku u Prag gdje sudjeluje na prvom sastanku Europske političke zajednice i neformalnom samitu EU-a.

Srbijanski mediji i političari posljednjih dana optužuju Hrvatsku da je izlobirala da se Srbiji ne odobri izuzeće za daljnji uvoz ruske nafte preko Janafa.

Zemlje članice EU-a jednoglasno su dogovorile osmi paket sankcija Rusiji, koji uključuju ograničenje cijena ruske nafte za treće zemlje.

Europska komisija je predlagala da se za zemlje zapadnog Balkana odobri izuzeće, ali je ocijenjeno da za tim nema potrebe jer mogu svoje potrebe zadovoljiti kupovinom nafte iz drugih izvora.

“Odobriti derogaciju tako da Srbija zbog ‘deala’ s Putinom i dalje ima jeftinu rusku naftu koja će doći u hrvatsku luku i Janafom biti prevezena u Srbiju u okolnostima kada Rusija vrši agresiju na Ukrajinu! Što ćemo mi tu biti, nekakve korisne budale”, istaknuo je Plenković.

Beogradska retorika izvan svake pameti

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je po dolasku na samit Europske političke zajednice ironično rekao da on uopće ne krivi Hrvatsku za onemogućavanje uvoza ruske nafte.

“Hrvatska je samo radila svoj posao, koji radi već više desetljeća, od 1941.”, kazao je Vučić, ponovo u očitoj aluziji na ustaški režim.

Plenković kaže da iz Srbije cijelo vrijeme dolazi nenormalna retorika, od Vučića, premijerke Brnabić ili njihovih trbuhozboraca, tabloida.

“Ja sam ove godine doživio da sam glavni ustaša i da je ovo najustaškija vlada”, rekao je Plenković osvrćući se na optužbe iz Srbije.

“To je retorika izvan svake pameti, Srbija treba poštovati sankcijski režim EU-a, ona neće ni na koji način biti ugrožena i može kupovati naftu od bilo koga drugog i dovesti je preko Hrvatske”, kazao je hrvatski premijer.

“Uostalom, bilo je puno zemalja koje nisu podržale izuzeće i neka pitaju i Komisiju što se nije zauzela za njih”, dodao je.

Na pitanje hoće li se na samitu EU-a dogovoriti ograničavanje cijena plina, Plenković je rekao da odluke neće biti jer je riječ o neformalnom sastanku, ali će se o tome raspravljati.

Više od polovice država članica, među kojima je i Hrvatska, traži da se ograniče veleprodajne cijene plina.

“Mi smo među onim zemljama koje traže da se odredi najviša cijena plina i da se na taj način osigura normalno funkcioniranje gospodarstva”, rekao je Plenković, dodajući da je Hrvatska nedavno donijela snažan paket pomoći građanima i gospodarstvu kako bi lakše prošli kroz zimu.

“Mi smo vlada koja ima iskustva s intervencionističkom politikom i s te strane smo napravili doba izbor. Sada moramo radi dugoročne stabilnosti učiniti napor na europskoj razini glede ograničenja cijene plina. Tu očekujemo od Komisije konkretne prijedloge. Jedna država sama teško može nešto napraviti”, rekao je Plenković.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti