25.07.2024.
HomeNovostiPodignuta optužnica protiv Branislava Zeljkovića, oštetio budžet za više od 1,3 miliona...

Podignuta optužnica protiv Branislava Zeljkovića, oštetio budžet za više od 1,3 miliona KM

Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske podiglo je optužnicu protiv nekadašenjeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislava Zeljkovića, te još četiri lica, koje terete za zloupotrebe pri nabavkama u periodu pandemije.

Nekadašenjeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS optužnica tereti da je budžet RS oštetio za više od 1,3 miliona maraka, potvrđeno je “Nezavisnim novinama”.

“Prema navodima optužnice, koja broji pet tačaka, Branislav Zeljković se tereti da je, kršeći procedure javnih nabavki, odnosno primjenjujući pregovarački postupak bez objave obavještenja o javnoj nabavci i direktni sporazum, kada isti prema Zakonu o javnim nabavkama BiH nije mogao biti primjenjen, za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača, po cijenama višestruko većim od nabavnih, najgrublje zloupotrijebio svoj položaj i ovlaštenja direktora Instituta”, naveli su iz Republičkog javnog tužilaštva RS.

Uz Zeljkovića, optuženi su i direktori firmi “Procontrol” iz Banjaluke Slavko Bojić i “Promeding” iz Laktaša Dragan Dubravac, te vlasnik Turističke agencije “Travel 4 fun” Saša Marković. Optužnicom je obuhvaćen i Sani Crljić, bivši direktor banjalučke firme “Sineks laboratorija”.

Iz Republičkog javnog tužilaštva RS ranije su potvrdili da je riječ o vrlo složenom predmetu visoke korupcije.

“Pribavljeno je nekoliko hiljada materijalnih dokaza, saslušano više od 200 lica u svojstvu svjedoka, a izvršena su i mnogobrojna vještačenja”, naveli su iz Republičkog javnog tužilaštva RS.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti