18.07.2024.
HomeNovostiOptuženi da su uzimali do 30.000 KM za posao u Graničnoj policiji...

Optuženi da su uzimali do 30.000 KM za posao u Graničnoj policiji BiH

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv šest muškaraca koje terete da su uzimali i do 30.000 KM da bi kandidatima sređivali posao u Graničnoj policiji (GP) BiH.

Optuženi su Rejhan Raković (42), radnik GP BiH i predsjednik Komisije za provođenje procedure konkursa za prijem radnika, Ensar Salčinović (32), radnik GP BiH, te Kenit Čakić (28), koji je ranije osuđivan.

Optužnicom su obuhvaćeni i Armin Otuzbir(31)  zvani “Pipa”, Mirza Ramljak (37), te  Ivica Sabljo (42), radnik GP BiH i član spomenute komisije.

“Optuženi se terete da su djelujući kao uvezana grupa, nezakonito zahtijevali i primali novac od kandidata koji su konkurisali za radna mjesta policijskih službenika u GP BiH, kako bi pomoću koruptivnog djelovanja i zlouporabe položaja, ishodili i omogućili veći broj bodova, kao i njihov prijem u radni odnos u GP BiH, a za sebe pribavljali nezakonitu imovinsku korist”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Istragom je, kako se navodi, utvrđeno da su optuženi zahtijevali i primali novac u iznosu od 10.000 do 30.000 KM od kandidata, kako bi u okviru svojih ovlasti pogodovali njihovom prolasku na konkursu i zaposlenju u Graničnoj policiji BiH.

“Nakon okončane istrage koju je Tužilaštvo sprovelo zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama za sprovođenje zakona, navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 34 svjedoka i stručnih svjedoka-vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Tužilaštvo BiH zatražilo je i oduzimanje nezakonite imovinske koristi,  u iznosu od više od 100.000 KM, koja je zaplijenjena u tužilačkoj i policijskoj akciji. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti