23.07.2024.
HomeKolumneKrst na zastavi duginih boja

Krst na zastavi duginih boja

Srbija je pokazala da je sve manje država, a sve više režim koji je iz kalkulantskih razloga kapitulirao pod pritiskom branitelja srpstva, vere, tradicije i porodice koje okupljaju nacionalistička proruska ultradesnica i Srpska pravoslavna crkva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je rešenja da ne dozvoli za subotu zakazanu šetnju učesnika EuroPridea u Beogradu, prvom gradu u jugoistočnoj Evropi i prvom van EU prostora koji je trebalo da bude domaćin najvažnijeg godišnjeg okupljanja panevropske LGBTIQ+ zajednice.

Ovaj događaj, kome je svake godine domaćin drugi evropski grad, traje od 12. do 18. septembra i zakazan je tačno 21 godinu nakon prvog Pridea u Beogradu 2001. i na tridesetu godišnjicu prvog EuroPridea, manifestacije čiji je cilj da upozori da su LGBTIQ+ osobe i dalje suočene sa diskriminacijom.

NE ŽELI DA SE ZAMJERA

Iako je MUP zabranio šetnju, organizatori kažu da ne odustaju i da će šetnja početi u subotu u 17 sati ispred Narodne skupštine.

Takav nemio epilog, koji Srbiju nastavlja da gura u grupu zemalja koje ne poštuju ljudska i prava manjina, mogao je da se nasluti kada je Aleksandar Vučić nedavno ljutito reagovao.

”Biće zabranjen i tačka”, rekao je predsednik koji je neposredno pre toga, licemerno, treći premijerski mandat poverio Ani Brnabić, deklarisanoj pripadnici lezbijske zajednice. Pritom je do poslednjeg časa održavao napetost ostavljajući policiji da, po zakonu, donese konačnu odluku o zabrani iako je svakome jasno da on u Srbiji odlučuje o svemu.

Vučić priznaje da “krši prava manjina” imajući u vidu da je Ustavni sud presudio da su zabrane Pridea 2011, 2012. i 2013. bile jasno kršenje Ustava. “Nema drugog izbora”, pravdao se predsednik rastućim tenzijama na Kosovu i strahom da bi Beograd postao poprište obračuna desničarskih i navijačkih grupa sa pripadnicima gej-zajednice i hiljadama njihovih gostiju iz Evrope koji su najavili dolazak.

MUP je odluku o zabrani obrazložio zaključkom da je posle obavljene bezbednosne procene utvrđeno da postoji “visoki rizik” da će bezbednost učesnika šetnje biti ugrožena pošto je za isto vreme najavljen novi protest protivnika EuroPridea. Lider pokreta Dveri Boško Obradović zapretio je da će 17. septembra na ulice Beograda izvesti 100.000 ljudi u “porodičnu šetnju”. “Njihov cilj nije gej-parada, već prevaspitavanje naše dece, i to hrišćanska, porodična i tradicionalna Srbija mora da zna i da spreči.”

Nema sumnje da je pojačanim angažovanjem svojih pripadnika policija mogla da obezbedi istovremeno održavanje oba skupa i da spreči napade desničara. Mogla je, ali nije, pa je postalo jasno da Vučić nije želeo da se zamera desnici i Crkvi koje su regrutna baza njegovih birača, mnogo prirodniji saveznici od liberalnog centra i levice.

Ne čekajući subotu, više ultradesničarskih grupa, uz podršku SPC-a, organizovalo je Litije za spas Srbije, masovnu šetnju centralnim ulicama Beograda. Kod zgrade Patrijaršije dočekali su ih ekstremisti Narodnih patrola sa 600 metara dugom srpsko-ruskom zastavom. Nakon šetnje, učesnici protesta su se okupili ispred Hrama svetog Save, gde je poglavar SPC-a Porfirije služio moleban Za svetinju braka i porodice.

Patrijarh im je poručio da “nevidljive sile” nameću “bogoprotivne i protivprirodne zajednice kao zamenu za brak i porodicu”. “Drugi su došli u našu kuću i nama propagiraju svoje ideje, nameću ih. Oni hoće da nam kažu šta treba da budemo i kakvi da budemo. Mi smo u ovoj priči oni koji su izloženi nasilju. Siluju nam pamet, siluju nam dušu. Hteli bi, ali neće moći”, rekao je Porfirije.

Crkva je ostala dosledna svojim dogmama. Vladika banatski Nikanor nedavno je, predvodeći povorku ikona, ali i portreta Vladimira Putina, militantno poručio: “Prokleću svakoga ko ovo propoveda. I oružje bih upotrebio da ga imam.” Potom je izjavio da je primer odnosa prema gejevima ruski predsednik koga je nazvao “carem planete Zemlje”. Sve nagoveštava da iza litija protiv “parade srama” stoji i ruski novac i obaveštajna služba.

Pokojni patrijarh Irinej govorio je da se “nasilno nameće besprizorna gej-parada” uprkos protivljenju “ogromne većine građana” čija se moralna osećanja “ponižavaju i gaze”. Slične traktate ponavljao je i pokojni mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Preteći je podsećao da su Sodoma i Gomora zbog pederastije Božijom kaznom pretvoreni u Mrtvo more, vodu bez života i živih bića. “Čovečanstvo, međutim, prvi put u istoriji, i to ono prosvećeno zapadno, taj sodomski greh ozakonjuje. Nije li to znak da ova moderna civilizacija ozakonjuje samouništenje ljudskog roda?”

SPC, koji je upravo u danima pojačane socijalne tenzije odlikovao ratnog zločinca Vojislava Šešelja, okupio je za litije oko 30.000 vernika, čak i jednog ministra. Vučić je priznao da je učestvovao i njegov otac, ali da on nije saglasan “ni sa čim” što je na tom skupu izrečeno.

Nije predsednik “saglasan”, ali je jasno na čiju se stranu stavio. “Može da me zove Joseph Biden, može da zove i (premijerku) Anu Brnabić, mogu da zovu Putin, Zelenski, Erdogan, neće biti promene te odluke. Država meri bezbroj puta, kada preseče, odluke države se poštuju.”

Nije ga pozvao Biden, ali je to umesto predsednika učinio državni sekretar Antony Blinken. “Sloboda mirnog okupljanja i izražavanja su suštinske komponente zdrave demokratije”, poručio je i pozvao vlasti u Srbiji da dozvole održavanje EuroPridea.

Na adresu predsednika i Vlade stiglo je i pismo 145 evroposlanika, među kojima su šest potpredsednika Evropskog parlamenta, pet šefova poslaničkih grupa, kao i predsedavajuća Delegacije EP-a za odnose sa Srbijom. Dolazak u Beograd su najavili Vladimir Bilčik, izvestilac Srbije u Evropskom parlamentu i potpredsednica vlade Belgije Petra de Sutter.

Organizatori nisu odustajali i u ponedeljak su ispred Palate Srbija, u prisustvu ambasadora SAD-a i evropskih diplomata, podigli zastavu duginih boja kao simboličan čin otvaranja EuroPridea. Onda je stigla zabrana MUP-a.

NE KRIJU RAZOČARANJE

”Šetnja je javni izraz volje za borbom protiv diskriminacije i promoviše jednaka prava za LGBTIQ+ osobe, i predstavlja najvidljiviji deo Evroprajda. Ne može biti Evroprajda bez šetnje”, navodi se u saopštenju EU. “Veoma je za žaljenje da su srpske vlasti odlučile da zabrane EuroPride marš”, saopštila je komesar za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović.

Vučić je, po cenu svih kritika, pokazao šta su mu prioriteti: SPC, desnica, Rusija.

Poništena je sloboda mirnog okupljanja i izražavanja iako mnogi u Srbiji koji podržavaju gej-zajednicu ne kriju razočaranje što se Zapad u toj meri angažovao u odbrani njihovih prava, a godinama ćuti gotovo nemo posmatrajući klesanje Vučićevog kulta ličnosti i rast autoritarnosti.

Nema sumnje da većina građana Srbije ne odobrava gej-manifestacije i da gaji negativna osećanja prema LGBTIQ+ zajednici koja traži usvajanje zakona o osnovnim pravima istopolnih parova, kao i zaustavljanje nasilja i diskriminacije. Zato mora da postoji država koja će garantovati pravo manjine na slobodno okupljanje, izražavanje i ispoljavanje svoje različitosti. Prava gej-zajednice su dužnost države. Ako je Srbija pored Vučića uopšte ima. Kako će sutra Vučić da zaštiti Srbe na severu Kosova ako nije u stanju da zaštiti održavanje EuroPridea kao jedne izrazito mirovne manifestacije?

Piše: Boško Jakšić / Oslobođenje

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti