28.03.2024.
HomeNovostiKampanja nikad nije bila tiša, aduti se čuvaju za fotofiniš

Kampanja nikad nije bila tiša, aduti se čuvaju za fotofiniš

Mada se očekivalo da će ova predizborna kampanja, poput prethodnih, biti puna niskih udaraca i otrovnih strelica ispaljenih prema političkim suparnicima, prvih sedam dana borbe za glasove proteklo je tiše nego što je iko mogao i da pretpostavi.

Ipak, vjeruje se da kandidati svoje glavne adute čuvaju za posljednje dane pred izbore, odnosno fotofiniš, kada će se agresivnije nastupati sa stavovima koji se prezentuju biračkom tijelu.

Analitičari ističu da se osjeća nezainteresovanost za ono što će se događati 2. dana oktobra, što ih ne čudi, s obzirom na sve nedaće koje su nas zadesile proteklih godina.

Šaćir Filandra, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, kaže da je očekivao da će ova kampanja biti još tiša, s obzirom na socijalnu i političku depresiju i apsolutnu izmorenost našeg stanovništva u prethodnim godinama, prvo situacijom izazvanom virusom korona, a onda i ogromnim socijalnim potrebama, odnosno poskupljenjima.

“Osjeća se mala zainteresovanost, nema te energije, napetosti. Osjećaju se ravnodušnost, zamor, kao i da sve manje vjerujemo u to da nam neko drugi, odnosno izbori, mogu nabolje promijeniti život”, rekao je Filandra u izjavi za “Nezavisne novine”

Politički analitičar Nebojša Tojagić ističe da zasad kampanja protiče tiše i kulturnije nego što smo očekivali.

Očekivala se, kaže on, vrlo prljava kampanja, naelektrisana atmosfera na rubu incidenata, te rovovska borba po naseljima i kućama, kao i bitka za svaki glas, bilbord i nastup u medijima.

“Toga zasad nema. Teme su manjeviše iste. Ko o čemu, baba o penziji, vlast o nacionalnim temama, a opozicija o ekonomiji. To je već kliše. Zasad je jedino iznenađujuć potez kandidata PDPa Jelene Trivić da ne učestvuje u sučeljavanju na RTRS”, rekao je Tojagić za “Nezavisne novine”.

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da je atmosfera takva kao da fali entuzijazma, ali i energije, u odnosu na ranije godine.

“S druge strane, na nekim skupovima čini se da ima puno manje ljudi u odnosu na izbore od prije dvije ili četiri godine. Između redova se može iščitavati zamor materijala kako kod samih političara, tako i kod građana”, rekla je Topićeva za “Nezavisne novine”.

Prema njenim riječima, ipak treba sačekati kraj kampanje, za koju se čuvaju aduti u rukavu.

“Mislim da je ovo zagrijavanje, te da se mogu očekivati niži udarci i agresivnija kampanja, pa i iznošenje prljavog veša. U svakom slučaju, očekujem da bi moglo biti malo oštrije”, naglašava Topićeva.

Podsjetimo, početkom avgusta je Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila kompletne liste sa imenima kandidata svih stranaka koje će uzeti učešće na predstojećim opštim izborima u BiH, koji su zakazani za 2. oktobar.

Građani će svoj glas moći dati kandidatima na više nivoa, za Predsjedništvo BiH, parlament BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Parlament FBiH, kao i za kantonalne skupštine u FBiH.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti