28.03.2024.
HomeNovostiKako biste vi rasporedili 350 KM mjesečno?’: Ni 40% potrošačke korpe građani...

Kako biste vi rasporedili 350 KM mjesečno?’: Ni 40% potrošačke korpe građani FBiH ne mogu pokriti sa prosječnom platom

Ni 40% potrošačke korpe građani Federacije Bosne i Hercegovine ne mogu pokriti sa prosječnom platom. U Republici Srpskoj, tek 50%. Cijene i dalje rastu, broj ljudu koji se bori sa egzistencijom takođe, a konkretnih rješenja nadležnih nema. Osim jednokratnih pomoći – piše N1.

2900 maraka u avgustu je bilo potrebno da bi četvoročlana porodica u Federaciji Bosne i Hercegovine pokrila životne troškove. Uz prosječnu platu od 1.115 maraka, teško je. Uz minimalnu platu ili penziju, skoro pa nemoguće.

“Većina porodica, možda i preko 80% živi na nekom egzistencijalnom minimumu, jednostavno nema ni za osnovne životne namirnice, to je tačno. Tačno je i da se broj takvih porodica iz dana u dan povećava”, naglasila nam je Gordana Bulić iz Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona.

U Federaciji, avgustovska korpa bila je skuplja u odnosu na julsku za 230 maraka. Uporedo, raste i broj onih koji su na ivici siromaštva. Mjere koje bi, makar usporile ovaj trend, ne postoje.

“Kada je riječ o BiH, imamo potpunu nespremnost nadležnih da se obračunaju sa ovim što se dešava, mi nemamo nijednu aktivnu mjeru koja u ovom trenutku štiti građane, poljoprivrednike, proizvođače domaće. Ljudi su prepušteni sami sebi i bojim se da nas čekaju sve teži i teži mjeseci, kako se bude približavao kraj godine”, stava je Lejla Čaušević – Sućeska.

Međutim, i građani pasivno posmatraju, iako je državna kasa nikad teža.

Opširnije

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti