14.06.2024.
HomeNovostiProblemi sa kupovinom uglja za domaćinstva u Tuzli

Problemi sa kupovinom uglja za domaćinstva u Tuzli

Individualni potrošači koji se sada odluče za kupovinu uglja za zagrijavanje domaćinstava u predstojećoj zimi, teško da će moći doći do tog energenta u Tuzlanskom kantonu. Prema tvrdnjama prijevoznika, u Krekinim rudnicima je onemogućeno poručivanje novih količina uglja.

Kako je Klix.ba ranije objavio, prijevoznici iz Tuzlanskog kantona po nekoliko dana su bili prinuđeni čekati na utovar uglja iz Rudnika ulja Kreka, zbog čega nisu mogli ispuniti obaveze prema svojim kupcima, odnosno individualnim stambenim objektima.

Međutim, situacija je sada znatno složenija, jer kako tvrde, Rudnici uglja Kreka onemogućili su im uplatu novih količina uglja. To praktično znači da će ugalj dobiti samo oni koji su ga ranije uplatili.

“Oni (Rudnik uglja Kreka, op.a.) su sada izvršili blokadu na način da nama više ne daju predračune, uz obrazloženje da imaju uplaćene velike količine uglja. Međutim, kolege nemaju uplaćene velike količine uglja, jer nas većina čeka na isporuku jedne ili dvije ture”, kaže za Klix.ba jedan od prijevoznika Dževdet Aslanaj.

Utovar uglja za stanovništvo jedino se vrši na Površinskom kopu Šikulje, a svakodnevno na svoje količine tog energenta čeka nekoliko desetina kamiona. Samo u subotu su pred rudničkom kapijom bila 94 kamiona.

“Konkretno, u mom slučaju na predračun čekam već 15 dana i još uvijek ga nisam dobio, a ja sve svoje obaveze prema državi moram ispuniti. Ovo je veoma teška situacija. Više nema sigurnosti, ali ni garancije da ćemo moći kupiti novi ugalj u narednom periodu”, dodaje Aslanaj.

Individualni prijevoz uglja u Tuzlanskom kantonu se odvija na način da prijevoznik izvrši naručivanje uglja u rudniku, nakon čega dobija predračun te vrši uplatu.

Ukoliko se trenutno stanje ne promijeni, tuzlanski prijevoznici poručuju da će po ugalj morati ići u Stanare. Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine ranije su utvrdili prioritete za ugalj, dok isporučene količine ovise o proizvodnji u rudnicima.

A.K. / Klix.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti