22.07.2024.
HomeSvijetNakon neuspjele okupacije, plan Rusije je uništavanje cjelokupne ukrajinske infrastrukture

Nakon neuspjele okupacije, plan Rusije je uništavanje cjelokupne ukrajinske infrastrukture

Ukrajina obilježava 31. godišnjicu nezavisnosti.

Šest mjeseci od početka ruske invazije ubijeno više od 14.000 ukrajinskih civila i vojnika.

Bivši ambasador Hrvatske u Rusiji Božo Kovačević kaže da je svima jasno da se prvobitni ruski plan brze vojne akcije nije ostvario i da sada ruski lideri moraju smišljati opravdanja i objašnjenja jer se sve ne odvija kako je zamišljeno.

Kaže da su Rusija i Ukrajina usred sukoba za koji se može pretpostaviti da će biti dugotrajan i da će se nešto što je Rusija zamislila kao ‘Blitzkrieg’ pretvorit u dugotrajni iscrpljujući rat.

Svi najgori mogući scenariji su jednako vjerovatni, kaže Kovačević i dodaje da je plan Rusije uništavanje cjelokupne ukrajinse infrastrukture.

“U mjeri u kojoj rusko rukovodstvo postaje svjesno činjenice da nisu uspjeli u ostvarivanju svojih nauma, oni će biti to spremniji uložiti veće napore u uništavanje Ukrajine. Sadašnji plan Ruske Federacije, premda nije javno obznanjen, zapravo svodi se na uništavanje cjelokupne ukrajinske infrastrukture. To je neka vrsta osvete zato što se Ukrajinci nisu pokorili, što nisu sa cvijećem dočekali okupacijsku vojsku i što su odlučili braniti svoju zemlju. Rusija ne može okupirati Ukrajinu, a ako bi kojim slučajem u tome uspjela, ne bi mogla trajno održati okupaciju Ukrajine, ali može uništiti gotovo cjelokupnu ukrajinsku strukturu – i to je sad ratni cilj Ruske Federacije.”

Kovačević objašnjava da je spor oko nuklearne elektrane Zaporožje u tome što bi Rusija htjela ugostiti inspektore Međunarodne agencije za atomsku energiju i time posredno dobiti priznanje da ta elektrana pripada Rusiji.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti