Za neke je mrkva ultimativna namirnica kada je u pitanju zdravlje. Generacije roditelja svojoj su djeci govorila da će im upravo ona pomoći kada je u pitanju bolji vid. No, je li to istina i koje su druge koristi ove popularne namirnice pročitaj u nastavku.
Mrkva je korijenasto povrće za koje se često tvrdi da je ultimativna zdrava namirnica. Hrskava je, ukusna i vrlo hranjiva te ima brojne zdravstvene koristi. Iako je danas poznata kao usjev svijetle narandžaste boje, izvorna mrkva iz srednje Azije imala je ljubičasto-žutu boju.
Danas se mrkva koristi širom svijeta i veoma je popularna namirnica, vjerovatno zbog već spomenute visoke hranjive vrijednosti, jednostavnosti kada je u pitanju njena obrada i priprema te mogućnosti višemjesečnog skladištenja, prenosi Carrot Museum.
Nutritivne vrijednosti i zdravstvene dobrobiti
Osim što je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, mrkva je i dobar izvor antioksidansa. Samo jedna, srednje velika mrkva, koja teži oko 60 grama, sadrži: 25 kalorija 5,8 grama ugljienih hidrata 1,7 grama vlakana 0,9 proteina kalcijum i kalijum, lutein, beta karoten vitamine E i K, C i A.
Sigurni smo da su i vama roditelji, kad ste bili mali, govorili kako za dobar vid treba jesti mrkvu. Upravo je vitamin A, odnosno njegov nedostatak, glavni uzročnik sljepoće kod djece. Stoga, na neki način, oni su bili u pravu. Međutim, vid većine ljudi neće se promijeniti nakon konzumacije samo mrkve, osim ako imaju ozbiljan nedostatak spomenutog vitamina.
Osim vitamina A, mrkva sadrži i antioksidanse lutein i zeaksantin, a njihova kombinacija može spriječiti ćelijsku degeneraciju makule, odnosno žutu pjegu. Stoga, njena konzumacija zaista je važna, a osim vida, ona može pomoći i u borbi s:
rakom prostate – antioksidativni efekti prehrambenih karotenoida – žuti, narandžasti i crveni organski pigmenti prisutni u mrkvi i drugom povrću – mogu smanjiti rizik od raka. Lutein i zeaksantin dva su primjera ovih karotenoida. Pregled studija iz 2015. naveo je vezu između prehrane bogate karotenoidima i nižeg rizika od raka prostate.
karcinoma kože – istraživanja ukazuju da određeni nutrijenti mogu biti značajna podrška u zaštiti kože od oštećenja ili čak i pomoć u oporavku već oštećene kože te tako uticati i na smanjenje rizika od razvoja karcinoma kože. U kliničkim eksperimentima, najviše se ispitivalo djelovanje beta-karotena te antioksidativnih nutrijenata: vitamina A, C, E, selena i cinka.
leukemijom – u 2011. godini, istraživači su pronašli dokaze da hranjive tvari u ekstraktu soka od mrkve mogu ubiti ćelije leukemije i usporiti ili zaustaviti njihovo napredovanje.
dijabetesom – autori pregleda studija u 2018. zaključili su da konzumiranje hrane s visokim nivoom vlakana može pomoći u sprečavanju razvoja dijabetesa tipa 2. Nadalje, hrana bogata vlaknima takođe može pomoći osobama s dijabetesom tipa 2 u upravljanju nivooom šećera u krvi.
visokim krvnim pritiskom – Američko udruženje za srce (AHA) podstiče ljude da u obroke dodaju manje soli ili natrijuma, te da jedu više hrane koja sadrži kalijum, poput mrkve. Kalijum pomaže opustiti krvne sudove, smanjujući rizik od visokog krvnog pritiska i drugih kardiovaskularnih problema, prenosi Medical News Today.
Osvježavajući eliksir od mrkve i đumbira
Limeta, mrkva i đumbir zajedno pomiješani stvaraju magični napitak koji ne samo da je osvježavajući, već će i vaše tijelo napuniti vitaminima, mineralima i ostalim hranjivim tvarima. Osnažiće vaš imunitet i okrijepiti vas kada vam je to najviše potrebno!
Sastojci:
2 kašike nasjeckanog oguljenog đumbira
250 ml svježeg soka od mrkve
125 ml svježeg soka limete
80 ml vode
Priprema:
U mali lonac, na srednje jaku vatru, stavite đumbir i vodu. Pričekajte da zakipi i miješajte dok ne zakipi. Kada zakipi, sklonite s vatre i ostavite 10 minuta. Dobijenu tekućinu procijedite u bokal i pričekajte da se ohladi.
U ohlađen sirup, dodajte sok od mrkve i limete koje ste prethodno napravili uz pomoć sokovnika ili multipraktika. Dobro promiješajte i čuvajte u frižideru. Poslužite s ledom.
miss7.24sata.hr