21.07.2024.
HomeNovostiCIK opet kažnjava, SDA dobila po džepu, SDP-u odbreno plaćanje na rate

CIK opet kažnjava, SDA dobila po džepu, SDP-u odbreno plaćanje na rate

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je donijela odluku kojom sa 1.000 KM kažnjava SDA zbog plaćenog političkog oglašavanja prije službenog početka izborne kampanje na način da je SDA vršila javnu promociju putem BH Telecoma.

CIK BiH je odluku donio nakon provjere navoda iz prijave koju je podnio SDPBiH.

– SDP je podnio prijavu da je SDA vršila javnu promociju, plaćeno javno oglašavanje putem telekom operatera BH Telecom, poslala sms poruke u kojim se traže od birača na u anketi portala Klix glasaju za Bakira Izetbegovića. Utvrđeno je da je SDA platila sms poruke i poslala ih prema više hiljada birača – rečeno je na današnjoj sjednici CIK-a.

Prilikom donošenja odluke navedeno je i da je zabranjeno vođenje plaćene izborne kampanje putem elektronskih i printanih medija.

CIK BiH je danas odlučivala i o nekim drugim kaznama.

SDP je kažnjen u junu ove godine zbog kršenja odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka koje se odnose na korištenje finasnijskih sredstava, te obaveze vođenja poslovnih knjiga i podnošenja finasijskog izvještaja. Kazna je uslijedila nakon revizije finasnijskih izvještaja za 2019. godinu.

Centralna izborna komisija je danas kaznila i stranku Savez mladih snaga na način da im se uskraćuje pravo kandidiranja na narednim izborima. Razlog tome je što ova stranka nije podniujela dodatnu dokumentaciju i nije predstavnicima CIK-a omogućila pristup svojim prostorijama u postupku revizije finansijskih izvještaja za 2019. godinu. Ovlaštena osoba za zastupanje ove stranke je Vedad Jašarević.

Istovremeno, CIK je odbio zahtjev Bosanske narodne stranke da im se vrati 18.000 KM koje su uplatili kao taksu ovjeru na učešće na Općim izborima 2. oktobra.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti