26.04.2024.
HomeSportVelež prošao u finale i zakazao okršaj sa Sarajevom

Velež prošao u finale i zakazao okršaj sa Sarajevom

Mostarski Velež je na Tušnju u revanš susretu polufinala Kupa Bosne i Hercegovine danas savladao Tuzla City sa 1:0, te tako ovjerio plasman u veliko finale.

Rođeni su tuzlanski tim savladali s ukupnih 5:0 u dva meča, te su tako suvereno i dominantno izborili plasman u finale.

Za pobjedu ekipe Feđe Dudića danas na Tušnju pogodio je Edo Vehabović, koji je produžio agoniju Tuzla Cityja, a za trofej će se Rođeni boriti protiv Sarajeva 19. maja na Bilinom polju.

Za Tuzla City je ovo bio peti vezani meč bez pobjede.

Rođeni su, obzirom na ogromnu prednost od 4:0 koju su imali iz prve utakmice, odlučili prepustiti loptu fudbalerima Tuzla Cityja, te vrebati šansu iz kontranapada, ali ipak su prvi zaprijetili.

U 3. minuti je Edo Vehabović centrirao iz slobodnog udarca, a Slaviša Radović je, iz netipične situacije za jednog beka, glavom šutirao pored gola.

Samo minut poslije Adnan Džafić je s gotovo 30 metara uputio udarac, a lopta je odsjela na prečki gola Rođenih. Imao je Tuzla City još nekoliko opasnih napada preko Emilija Nsuea, ali nije uspio fudbaler iz Ekvatorijalne Gvineje ozbiljnije zaprijetiti golu Veleža.

Nakon pola sata igre Brazilac Brandao postao je nova žrtva katastrofalnog terena Tušnja, koji nije uslovan za igranje fudbala. Povrijedio se napadač Veleža tako što je, čini se, nezgodno stao nakon jednog duela w protivničkim igračem, te je morao napustiti teren na kojem ga je zamijenio Dženan Zajmović.

Podsjetimo, na Tušnju su se već ovog proljeća povrijedili Irfan Hadžić i Nermin Haskić…

U 33. minuti se još jednom tresao okvir gola Rođenih, a prečku je ovaj put pogodio Ante Vukušić. Sedam minuta poslije gosti su poveli iz prve prave prilike. Alen Dejanović sjajnim lažnjakom tada vara Husu Karjaševića, centrira na drugu stativu, a tamo Denis Zvonić odigrava za Edu Vehabovića, kojem nije bilo teško postaviti nogu i poslati loptu u gol za 0:1.

Minut prije odlaska na odmor je poravnanje domaćim mogao donijeti Ajdin Nukić, ali njegov šut iz idealne pozicije sa desetak metara odbranio je Slaviša Bogdanović.

U drugom poluvremenu vidjeli smo dosta uzbuđenja i prilika, ali Tuzla City je na kraju pao bez ispaljenog metka pošto nije uspio izboriti niti remi.

Prijetio je Vukušić u 51. minuti, ali Ćosić ga je uspio zaustaviti u dobroj prilici, a na drugoj strani u narednom napadu šut Zajmovića brani Brajlović.

U 63. minuti je Kobie Morris zamalo postigao autogol. Nespretno je vratio loptu ka svom golmanu Brajloviću, on je bio istrčao s gola, a na njihovu sreću lopta odlazi malo pored stative.

Tačku na utakmicu je u 81. minuti mogao staviti Zajmović, koji je tada zaobišao i Brajlovića, ali na kraju je loptu poslao preko gola. Tri minute poslije je viđen veliki promašaj rezerviste Adrijana Mendeša, koji nije znao iskoristiti veliku grešku odbrane gostiju. Sa šesnaest metara zapucao je loptu visoko preko nebranjenog gola…

Do kraja se igralo otvoreno, ali ostalo je 0:1 za Velež.

Polufinale Kupa BiH:

Tuzla City – Velež 0:1 (Vehabović 41’) ukupno 0:5

Stadion: Tušanj (Tuzla). Gledalaca: 300. Sudija: Haris Kaljanac (Sarajevo). Žuti kartoni: Tomašević (Tuzla City); Peco, Brandao, Radović, Bajrić (Velež).

Tuzla City: Brajlović, Nukić (od 46. Mišić), Šukilović, Morris, Tomašević, Mehidić, Karjašević (od 46. Gavrić), Doffo (od 71. Mendeš), Nsue (od 62. Mešinović), Džafić (od 71. Mehanović), Vukušić.

Velež: Bogdanović, Radović, Bajrić, Zvonić (od 76. Isić), Ćosić, Hasanović (od 63. Pršeš), Vehabović (od 63. Zeljković), Dejanović, Radovac, Peco (od 63. Salčin), Brandao (od 31. Zajmović).

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti