16.04.2024.
HomeNovostiDivljanje cijena u BiH: Cijena piletine doseže i 14 KM, faširano 16...

Divljanje cijena u BiH: Cijena piletine doseže i 14 KM, faširano 16 KM…

Rast cijena životnih namirnica ne prestaje šokirati. Osim kontinuiranog poskupljenja biljnog ulja, čije cijene u pojedinim trgovinama sada dosežu i 5.50 KM, počele su iznenađivati i do sada neviđene cijene mesa. Divljanje cijena po marketima zabilježio je i ekonomski analitičar Faruk Hadžić, koji postavlja i pitanje: Da li vlast planira išta uraditi?

“Mjesecima upozoravam i apelujem prema vlastima da se donesu mjere i pomogne građanima kako bi se usporio ovaj inflatorni udar. Nakon odbijanja da barem privremeno obustave naplatu akciza na gorivo, sada svjedočimo spiralnom rastu cijena. Upozoravao sam da ćemo ubrzo osjetiti drugi inflacijski udar, u koji već sada ulazimo”, piše ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

Hadžić je tokom jučerašnjeg dana (ponedjeljak, 4.4.2022.) zabilježio cijene piletine u jednom od sarajevskih marketa.

Sa brojnim pratiteljima podijelio je fotografije na kojima se jasno vidi da cijena pilećeg filea na tacni prelazi i ogromih 14 KM, uz pitanje “da li vlast misli bilo šta uraditi osim mjere koja ne može zaustaviti rast cijena, a to je ograničenje marži?”

No, porast cijena u većim trgovinskim lancima prate i oni manji. Tako u jednoj poznatoj sarajevskoj mesnici kilogram faširanog mesa je za 24 sata sa 13 KM povećan na 16 KM, a kako saznajemo od prodavača i radnika u mesnicama, očekuje se da će cijene mesa ići još ka gore.

Kada je riječ o ulju, čija je cijena u proteklom periodu varirala između 4,80-5,00 KM, u pojedinim tržnim centrima ona sada doseže i do 5,50 KM.

Na policama kupci najčešće mogu pronaći jednu, eventualno dvije vrste ulja, a slična situacija je i sa brašnom.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti