29.03.2024.
HomeNovostiLegalizacije kanabisa u medicinske svrhe nema ni na vidiku

Legalizacije kanabisa u medicinske svrhe nema ni na vidiku

Razmatranje pitanja legalizacije kanabisa u medicinske svrhe na dugom je štapu i pod velikim znakom pitanja je kad će se to dogoditi.

Međutim, do zasjedanja još nije došlo, iako ju je sekretar više puta pokušavao sazvati, ali se tome ispriječio niz okolnosti.

“Prva je otkazana jer je sekretar bio pozitivan na virus korona, drugi termin zbog nemogućnosti prisustva ministra zdravlja RS, a treća zbog ranije preuzetih obaveza zamjenika ministra bezbjednosti BiH”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Inače, prema Zakonu o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, u sastav ove komisije po službenoj dužnosti ulaze ministar civilnih poslova BiH, entitetski ministri zdravstva i odgovorno lice u Brčko distriktu te šef Odsjeka za opojne droge.

“Budući da je pozicija federalnog ministra zdravstva upražnjena, nisu ispunjeni formalno pravni uslovi. Takođe, u zakonu stoji i da ostala pitanja u vezi sa sastavom Komisije uređuje Savjet ministara te smo zatražili očitovanje budući da je Vlada FBiH dostavila Rješenje o nominovanju člana Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga kojim do imenovanja federalnog ministra zdravstva nominuje sekretara Ministarstva. Do danas nismo dobili odgovor Savjeta ministara BiH”, kažu iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Istovremeno, iz Ministarstva civilnih poslova BiH nam je rečeno da je Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga nadležna da rješava pitanja legalizacije kanabisa u medicinske svrhe.

“U toku je imenovanje člana Komisije iz FBiH. Nakon imenovanja steći će se uslovi za sazivanje sjednice Komisije”, kažu iz Ministarstva civilnih poslova BiH. Podsjetimo, još u avgustu 2019. godine zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović uputio je poslaničko pitanje Ministarstvu civilnih posla BiH u vezi sa stavom ovog ministarstva povodom legalizacije kanabisa u medicinske svrhe.  Magazinović je ubrzo potom najavio da pokreće inicijativu za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe. On je sada izrazio ogorčenje jer Komisija nije zasjedala.

“Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga se nije sastala od maja kada je popunjen sastav. Njihove odluke trebamo za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe. Ne želim da ikome od njih zatreba ulje kanabisa i pozivam ih da pronađu ljudskost u sebi”, naveo je Magazinović.

Marin Crnogorac, predsjednik Komore magistara farmacije Federacije BiH, smatra da u ovom segmentu što prije treba da se ugledamo na evropske zemlje.

“Mi smo kao Farmaceutska komora davno dali svoj prijedlog, odnosno svoje mišljenje, u smislu da isti onakvi zakoni kakvi funkcioniraju u zemljama EU budu primijenjeni i u BiH, odnosno da se u opravdane medicinske svrhe kanabis propisuje na liječnički recept i izdaje isključivo na taj recept”, rekao je Crnogorac za “Nezavisne novine”.

Na pitanje kako komentariše to što je država pasivna iako je inicijativa stara godinama, Crnogorac odgovara da nema nikakvo racionalno objašnjenje zašto je to tako.

“Čini mi se da u ovoj državi sve stoji na čekanju. Ne vidim nikakav razlog da se ono što je u EU na isti način primijeni i u BiH. To nije veliki broj pacijenata, niti bi to bilo korištenje kanabisa u velikim količinama”, naveo je Crnogorac.

Dakle, dok su mnoge države legalizovale upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, te na taj način pacijentima, koji pate od teških bolesti, olakšali liječenje, u BiH se ovoj trakavici ne nazire kraj, mada su i brojni zvaničnici dali deklarativnu podršku ideji da oboljelima u BiH ulje kanabisa bude dostupno na legalan način.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti