20.04.2024.
HomeNovostiKako se zapošljava u UKC Tuzla: “Zakonskim” putem do posla za suprugu,...

Kako se zapošljava u UKC Tuzla: “Zakonskim” putem do posla za suprugu, brata, sestru…

Da je Univerzitetski klinički centar Tuzla porodična firma, kako je to kazao premijer TK-a Kadrija Hodžić, ili barem stranačka, potvrdio je niz primjera u posljednjih nekoliko dana. Jedan od najeklatantnijih obznanjen je prije nekoliko dana, kada je otkriveno da je novoimenovana predsjednica stranke PDA Elzina Pirić na UKC Tuzla zaposlila brata i sestru, na pozicije vozača, odnosno kuharice, piše Oslobođenje.

Pirić je na sve ovo kazala da ne odgovara za zapošljavanja na UKC-u, iako UKC trenutno vodi doktor Alen Kamerić, PDA-ov kandidat za gradonačelnika Tuzle, imenovan na mjesto direktora. A stranačko zapošljavanje najlakše ide “zakonskim” putem, kroz konkursne procedure koje su napravljene tako da se uvijek može zaposliti osoba koja je stranački ili rodbinski predodređena za tu poziciju.

– Konkursne procedure su takve da tri člana komisije u svakom trenutku mogu poništiti sve objektivne uspjehe kandidata. Tako smo imali situaciju da je osoba sa konkursa, koja je imala prosjek ocjena gotovo 10, na pismenom ispitu ocijenjena sa ocjenom sedam, a na usmenom ocjenom deset. Prvoplasirana na konkursu je imala daleko lošiji prosjek ocjena, ali je imala najviše ocjene na pismenom i usmenom ispitu. Kako je moguće da takva komisija jednim potezom obesmisli uspjeh kandidata kojeg je na fakultetu najmanje 20 doktora nauka ocijenilo čistom desetkom, kazao nam je Boris Krešić, poslanik DF-a u Skupštini TK-a i delegat u Domu naroda FBiH.

A posljednji koji su iskoristili konkursne procedure za primanje svojih kadrova su PDA i SBB. Tako je na konkursu za inžinjera energetike primljena Sandra Memić (PDA), bivša ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi TK-a kojom je rukovodila PDA. Memić je za manje od tri boda bila ispred drugoplasirane kandidatkinje, a to je “zaslužila” tako što je na pismenom i usmenom ispitu dobila maksimalne bodove, dok je drugoplasirana, koja je imala daleko bolji prosjek ocjena tokom studija, dobila tri boda manje. Na isti način je primljena i supruga bivšeg ministra SBB-a Edina Buševca, koji je bio na čelu Ministarstva saobraćaja, trgovine i turizma u Vladi Denijala Tulumovića. Na mjesto kliničkog psihologa supruga bivšeg ministra je došla na isti način kao i u prethodnom slučaju. Drugoplasiranu kandidatkinju, koja je imala više bodova po osnovu prosjeka ocjena, prethodnog iskustva i dužine trajanja studija, pretekla je za tri boda koja je dobila na pismenom i usmenom ispitu.

Sa UKC-a nismo dobili nikakvu reakciju, osim da će svoj stav obznaniti nakon što se okončaju procedure, odnosno prođu rokovi za žalbe, piše Oslobođenje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti