21.06.2024.
HomeNovostiŽivot penzionera u BiH je više nego jadan: ‘Ako zafali, nemaš gdje...

Život penzionera u BiH je više nego jadan: ‘Ako zafali, nemaš gdje posuditi. Nema narod marke’

Dok plate sve potrepštine i kupe lijekove, za normalan život ostaje veoma malo…

Zvanični podaci pokazuju da su prosječne penzije najviše u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a najniže u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Penzioneri u zemljama Zapadnog Balkana dio su populacije koja živi u teškoj i neizvjesnoj socioekonomskoj situaciji. Provjeravali smo kako penzioneri u našoj zemlji uspijevaju sastaviti kraj s krajem?

Sa prosječnom penzijom od 420 KM, Bosna i Hercegovina se nalazi na samom začelju Zapadnog Balkana, dok najviše prosječne penzije imaju Hrvatska i Crna Gora. Realnost je još teža, jer najveći broj penzionera prima čak i manje od prosječne penzije, javlja BHRT.

“Platim komunalije, dok kupim nešto hrane, stavim u zamrzivač povrća dosta i to koristim tako”, priča penzioner Borislav Savić.

“Svoju penziju rasporedim tačno. Tako da mi bude tačno od desetog do desetog jer ako fali, nemaš gdje ni uzajmiti, nema narod para, nema marke“, navodi Edhem Omerašević.

“Ne može ni opepeliti. Povećanje je aman tri i po posto, a 20 % poskupilo sve, pa sad, ne može matematičar biti danas niko”, ističe Vaso Božić.

Dok plate sve potrepštine i kupe lijekove, za normalan život ostaje veoma malo.

“Komunalne usluge, električna energija, ovdje pijemo najskuplju vodu na Balkanu, struja, voda, smeće, TV pretplata, sin mi plaća internet da ne živim k’o u džungli. Žena mi je prilično bolesna, ima i šećer, tako da njoj treba 80 KM mjesečno lijekova, i ja nešto trošim minimalno”, navodi penzioner Dušan Stevanović.

Uskratili smo sebi sve kako bismo mogli da preživimo. Ovo se ne može nazvati životom, kaže Stevanović dok pokazuje obaveze koje mora da izmiri svaki mjesec.

Briga o penzionerima u našoj zemlji je ravna nuli, a isplata jednokratne pomoći i mjere koje donose entiteti samo su kap u moru ogromnog problema, smatraju ekonomisti.

“Treba voditi računa o broju zaposlenih i penzionera. Naše vlade ne vode računa i dovele su situaciju da mali broj zaposlenih treba da isplati penzije za veliki broj penzionera koji se iz dana u dan povećava. Situacija je takva da su penzije preniske u odnosu na troškove, a da vlade ne rade ništa da otvore prodavnice za takvu kategoriju ili da naprave bonuse za penzionere”, ističe ekonomista Zoran Pavlović.

Dok se nadaju promjeni koja ne dolazi, penzionerima u Bosni i Hercegovini jedini bijeg od surove realnosti predstavljaju odlasci u klubove penzionera, gdje uz šah i domine bar nakratko uspijevaju zaboraviti svakodnevne probleme i nemaštinu.

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti