19.04.2024.
HomeNovostiSlavjanska lažljivost: Rusija kaže da želi mir, ali ima "pištolj na stolu",...

Slavjanska lažljivost: Rusija kaže da želi mir, ali ima “pištolj na stolu”, to je prijetnja

Rusija kaže da ne želi rat, ali je stavila “pištolj na sto” tokom pregovora sa SAD tako što je gomila trupe na granici s Ukrajinom, rekao je ambasador SAD u Moskvi Džon Salivan (John Sullivan).

Tokom online brifinga iz Moskve, Salivan je opisao gomilanje desetina hiljada ruskih trupa kao “ekstravagantno” i dodao da ne može biti opisano kao obična vojna vježba ili vježbe, piše Reuters.

– To je jednako tome da li vi i ja imamo diskusija ili pregovaramo. Ako stavim pištolj na sto i kažem da dolazim u miru, to je prijetnja. I to je ono što sada vidimo – kazao je Salivan novinarima te je dodao:

– Nadamo se da će ruska vlada ostati pri svojoj riječi, da ne planira i da neće planirati napad na Ukrajinu. Ali činjenice sugeriraju da ima sposobnost to da učini.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov ranije danas je rekao da Moskva ne traži rat.

Salivan je rekao da Vašington sada čeka odgovor Rusije na pisani dokument SAD i NATO skicu diplomatskog puta iz ukrajinske krize i da poziva Rusiju da povuće svoje trupe koje su u blizini granice Ukrajine.

Kazao je i to da ti dokumenti sadrže načine kako izaći iz krize sa prijedlogom za većom transparentnošću vezano za vojne vježbe u Evropi kao i ukrajinsko naoružavanje.

– Razmotrili smo mogućnost recipročnih mjera transparentnosti s ruskom vladom, uključujući i ofanzivne sisteme naoružanja u Ukrajini, kao i mjere za povećanje povjerenja u vezi sa vojnim vježbama i manevrima u Evropi – rekao je Salivan.

Istakao je da se nada da bi potom mogli uslijediti telefonski razgovori ili fizički sastanak između američkih i ruskih diplomata, ponovivši da je diplomatija jedini put naprijed.

Salivan je također rekao da će ekonomske sankcije Rusiji nakon invazije na Ukrajinu biti samo jedan dio odgovora Zapada.

– Ostale mjere uključivale bi kontrolu izvoza i veću odbranu saveznika u Evropi, a Sjedinjene Države bi također spriječile rad gasovoda Sjeverni tok 2 od Rusije do Njemačke – rekao je Salivan.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti