13.07.2024.
HomeNovostiNa snazi nove mjere u TK: Ograničava se rad ugostiteljskih objekata

Na snazi nove mjere u TK: Ograničava se rad ugostiteljskih objekata

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u TK, donesene su nove mjere koje će biti na snazi do 19.11. ove godine, a na snagu stupaju danas.

Ograničava se radno vrijeme do 21 sat, za ugostiteljske objekte, kladionice, restorane u sklopu benzinskih pumpi. Dozvoljena je dostava hrane nakon 21 sat. Ograničenje radnog vremena se odnosi i na tržne centre, salone namještaja i slične prodavnice koje nisu esencijalne za obavljanje svakodnevnih aktivnosti“, navedeno je.

Ograničenje radnog vremena se ne odnosi na apoteke, benzinske pumpe, pekare, dragstore, šaltersku pridaju hrane.

Također, zabranjuje se izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima. Na snazi ostaje obavezno nošenje maske u zatvorenom i po potrebi na otvorenom.

Moguća je obustava nastave u pojedinim školama i odjeljenjima gdje će procjenu vršiti nadležno ministarstvo. To se odnosi na škole u kojima dođe do povećanog broja zaraženih.

UKC će reducirati hladni operativni program i specijalističke preglede.

Mi smo jučer održali sastanak Kriznog štaba gdje smo analizirajući epidemiološku situaciju donijeli prijedlog mjera. Kada su u pitanju svi parametri koji se prate, oni su svi u porastu. Prate se incidenca, procenat pozitivnih nalaza u odnosu na broj testiranih, stopa hospitalizacije i stopa mortaliteta. Mi smo u vrhu i to znači da se virus nekontrolisano prenosi. Ono što nas je dodatno navelo na uvođenje novih mjera je porast hospitalizacije u UKC-u Tuzla, naročito u respiratornom centru. Kliničke slike se brzo razvijaju i vrlo brzo se dođe do potpore mehaničkom ventilacijom“, rekao je ministar zdravstva TK, Božo Jurić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti