13.07.2024.
HomeNovosti125 novozaraženih u BiH, preminulo 11 osoba

125 novozaraženih u BiH, preminulo 11 osoba

U posljednja 24 sata u BiH je registrirano 11 smrtnih slučajeva. Od toga je u Federaciji prijavljeno devet smrtnih slučajeva, a u Republici Srpskoj dva.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 779 uzoraka, od kojih je 35 pozitivno na koronu.

Novi slučajevi registrirani su u Sarajevskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom, Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu/županiji.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je devet novih smrtnih ishoda. Preminula su dva muškaraca iz Tuzle, te po jedan iz Travnika, Donjeg Vakufa, Zenice i Živinica i tri žene iz Travnika, Visokog i Živinica.

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj testirano je 718 laboratorijskih uzoraka, a novi koronavirus potvrđen je kod 90 osoba.

Radi se o 55 muških i 35 ženskih osoba, od kojih je 15 mlađe, 55 srednje i 20 osoba starije životne dobi, saopćeno je iz IJZ RS.

U posljednja 24 sata, Institutu su prijavljena dva smrtna slučaja. Radi se dvije žene starije životne dobi iz Istočnog Starog Grada i Zvornika.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 6.886 slučajeva, a preminulo je ukupno 232 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

U Kantonu Sarajevo potvrđeno je 19 novih slučajeva

U Kantonu Sarajevo potvrđeno je 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom, navode u jutrošnjem izvještaju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Ovo su rezultati testiranja 203 uzorka, prikupljena u periodu od 20. do 23. augusta 2020. godine.

Od ovog broja novozaraženih, njih 12 (63,2 posto) pripadaj porodičnim klasterima, te su u samoizolaciji od ranije. Tokom jučerašnjeg dana, evidentiran je oporavak 41 osobe, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom smanjen na 598.

Na bolničkom liječenju, u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, nalaze se 53 osobe.

Dva pacijenta koriste potporu respiratora pri disanju.

Ukupan broj smrtnih slučajeva od posljedica infekcije koronavirusom u Kantonu Sarajevo i dalje je 64. U samoizolaciji se nalazi 1.097 osoba.

Prema podacima Zavoda, u Kantonu Sarajevo je od početka pandemije koronavirusa evidentirana zaraza kod 3.684 osobe, dok se u istom periodu oporavilo ukupno 3.022 osoba.

U Livanjskom kantonu zaražene tri trudnice
Na području Livanjskog kantona registrirano je 146 pozitivnih osoba na koronavirus, među kojima su tri trudnice, potvrdila je ministrica rada, zdravlja, socijalne zaštite i izbjeglih ovog kantona Vasilija Broćeta.

Ona je istakla da je trenutno najveći broj zaraženih u Livnu 83, dok je u Drvaru na virus korona pozitivno 28 osoba.

– Krizni štab Ministarstva zdravlja donio je naredbu kojom su zabranjena sva javna okupaljana, a uprkos tome okupljanja se organizuju, Dokaz su i svadbe koje su se održavale tokom vikenda”, navela je Broćeta.

U HNK tokom vikenda testirano 787 uzoraka, 58 pozitivnih
U Univerzitetskoj kliničkoj bolnici Mostar na Covid-19 tokom vikenda testirano je 787 uzoraka, a u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) pozitivnih je 58, saopćeno je iz Kriznog štaba ovog kantona.

U saopćenju se navodi da je 38 pozitivnih u Mostaru, šest iz Prozora-Rame, pet iz Konjica, po četiri iz Čapljine i Čitluka i jedno pozitivno iz Jablanice.

U Klinici za infektivne bolesti u Mostaru trenutno se liječe 32 bolesnika, od kojih su tri na invazivnoj i dva na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno.

Kantonalni i opštinski sanitarni inspektori izdali su ukupno 2.002 rješenja o samoizolaciji.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti