22.07.2024.
HomeNovostiŽESTOKA REAKCIJA AMERIČKE AMBASADE: "Šokirani smo i zgroženi Izetbegovićevom izjavom i Dodikovom...

ŽESTOKA REAKCIJA AMERIČKE AMBASADE: “Šokirani smo i zgroženi Izetbegovićevom izjavom i Dodikovom reakcijom!”

Govoreći na jednoj stranačkoj tribini lider SDA Bakir Izetbegović uputio je nekoliko militarističkih poruka koji su izazvali burnu reakciju javnosti i njegovih političkih protivnika.

“Prebrojali smo se – i koliko lovaca imamo, i koliko mladih ljudi, i koliko imamo instruktora na dronovima, i tako dalje. Neću dalje, ali samo da znate”, bio je kratak Izetbegović govoreći o slučaju “najgoreg scenarija”.

Oružane snage će se morati poduprijeti letećim robotima, dronovima, kazao je Izetbegović.

Na ove poruke reagovao je lider SNSD-a Milorad Dodik, o čemu smo ranije izvijestili.

Na Izetbegovićeve poruke danas je reagovala i Ambasada SAD u Sarajevu.

“Šokirani smo i zaprepašteni jučerašnjim zapaljivim komentarima Bakira Izetbegovića, koji su očekivano izazvali neodgovoran odgovor Milorada Dodika. Prije trideset godina građani ove zemlje propatili su kroz brutalan rat.

U 2022. zaslužuju bolje od vođa koji apeliraju na etničke podjele i potiču etničke napetosti. Građani BiH zaslužuju lidere koji će raditi na općem dobru i donositi teške odluke neophodne da BiH osigura svoje mjesto u euroatlantskoj zajednici naroda.

Istinska predanost saradnji i kompromisu –  a ne implicitna prijetnja pribjegavanju nasilju – potrebna je za rješavanje problema ove zemlje, koji postaju sve gori”, poručili su iz Američke ambasade.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti