Zemljotresi na granici Turske i Irana: 9 poginulih, više od 30 povrijeđenih

0

Zemljotres jačine 5,8 stepeni Richterove skale ponovo je pogodio Tursku, u blizini granice s Iranom.

Ovo je drugi jak zemljotres, pošto je prethodno ovu zemlju pogodio potres magnitude 5,7 stepeni, u kom je poginulo devetoro ljudi, od kojih troje djece, a više od 30 je povrijeđeno.

Srušeno je više od 1.000 objekata.

​Iranske vlasti su saopštile da je u toj zemlji povrijeđeno 75 ljudi, a zemljotres je pogodio 43 sela u pograničnom području, prenosi Sputnik.

Evropsko-mediteranski seizmološki centar EMSC je naveo da je zemljotres registrovan na dubini od dva kilometra. Druge informacije nisu poznate.

Agencija Anadolija javila je da tursku centralnu provinciju Konija danas pogodio i potres jačine 4,5 stepeni po Richteru.

Nacionalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama AFAD saopštila je danas da se zemljotres dogodio na dubini od oko 15 kilometara.

Nema informacijama o pričinjenoj štetili ili ljudskim gubicima.

U zemljotresu u turskom Vanu poginuli otac i četvero djece

U zemljotresu koji je jutros pogodio pogranično područje u Turskoj i Iranu, u istočnom turskom gradu Vanu među devet žrtava su otac i četvero djece.

Najmanje devet osoba je poginulo u istočnom turskom gradu Vanu. Najviše je pogođeno naselje Ozpinar, u Baskaleu u Vanu. Ispod ruševina je ostao otac Reis Firat s četvero djece Hasret, Fatma, Defne i Muhammet.

Supruga je u trenutku zemljotresa bila vani, a još četvero djece je bilo u internatu.

Ozcan Firat, amidžić tragično preminulog Reisa, izjavio je za AA da je kuća u selu u potpunosti uništena.

I on je u trenutku zemljotresa bio u kući, ali je brzo uspio izaći iz kuće s djecom.

“Kuća je u potpunosti srušena. Iza moje kuće je kuća amidžića. I ona je srušena. Poginuo je amidžić s četvero djece. Tuga je velika”, ispričao je Firat.

Kada je vidio da je njegova porodica dobro, otišao je do kuće rođaka.

“Njegova kuća ima dva sprata. Poginuo je s četvero djece. Tijela smo mi izvukli. Došli su nam upomoć mještani drugog sela i žandarmerija”, pojasnio je Firat.