Željka Cvijanović prognala “Inzkov Zakon” iz Republike Srpske; Sada se opet može negirati genocid bez straha od kazne

0

Predsjednica entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović je u Službenom glasniku objavila Ukaz o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika, kao i Ukaz o proglašavanju Zakona o dopunama Krivičnog zakona RS.

Navedene odluke su objavljene u “Službenom glasniku RS” broj 089/2021 i navodi se da na snagu stupaju dan nakon objavljivanja, to jeste 8. oktobra.

Njen prvi Ukaz se odnosi na izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko i odnose se na zabranu i kažnjavanje negiranja genocida u Srebrenici.

Objave Ukaza u Službenom glasniku od 7. oktobra
Objave Ukaza u Službenom glasniku od 7. oktobra

Nakon što je Inzko donio te izmjene, Narodna skupština RS-a je hitno, 30. jula, usvojila Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika, kao i Zakon o dopunama Krivičnog zakona RS. Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a je Ustavnom sudu uputilo apelaciju za utvrđivanjem povrede vitalnog nacionalnog interesa, međutim 27. septembra je donesena negativna odluka po ovaj Klub.

Ovo znači da se odluka visokog predstavnika više “ne primjenjuje na teritoriji RS” te da “nadležni organi RS neće sarađivati sa nadležnim organima BiH u pogledu primjene Odluke visokog predstavnika”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here