Je li zdravstveni sistem podrivan iznutra: Koji ljekari u KS otvaraju bolovanja bez ikakvog pregleda!?

0

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo ispitat će sva bolovanja zdravstvenih radnika u medicinskim ustanovama u KS, potvrdio je za „Avaz“ čelnik ovog ministarstva Rusmir Mesihović.

U jeku pandemije

Njegova reakcija uslijedila je nakon pisanja „Dnevnog avaza“ da je oko 700 medicinskih uposlenika otvorilo bolovanje, od čega samo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 305 osoba.

Posebno je alarmantan podatak da je čak 101 ljekar primarne zdravstvene zaštite u Domu zdravlja KS u martu otišao na bolovanje, i to u jeku pandemije koronavirusa. Bolovanje je u ovoj ustanovi otvorilo i 148 medicinskih radnika, također u martu.

Mesihović nam je rekao da su u Vladi KS iz medija saznali za ove podatke i da će sada sve utvrditi i provjeriti. Kaže da je Ministarstvo sada zatrpano medijskim upitima o ovoj problematici.

– Provjerit ćemo u zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo o čemu se radi, a, naravno, sve u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka. Sve te evidencije imaju zdravstvene ustanove i mi ćemo izdati nalog da nam se daju svi ovi podaci sa svim brojkama – kaže Mesihović.

Prema njegovim riječima, sada će ispitati, osim koliko ih je na bolovanju, i jesu li uopće na bolovanju.

– Sve se mora provjeriti, ali se mora, također, poštivati i Zakon o zaštiti ličnih podataka. Kada dobijemo sve ove podatke, onda možemo reći nešto konkretnije – kaže nam Mesihović.

Udar na Kanton

Osim urušavanja zdravstvenog sistema, veliki broj ljekara na bolovanju, u vrijeme pandemije i finansijski je udar na Kanton.

Saznajemo da će se provjeriti i koji su ljekari eventualno na lažnom bolovanju, ali i koji su doktori u domovima zdravlja koji su „pisali lažna bolovanja“. I oni će biti predmet provjera, pogotovo što je novi direktor Doma zdravlja KS Muhamed Ahmić zatražio da se pooštre kriteriji

Sami sebi pišu uvjerenja

Iz više izvora saznajemo da na KCUS-u, osim brojkom koliko ljekara koristi bolovanje, raspolažu i informacijama o doktorima u Sarajevu koji bez ikakvog pregleda daju potvrde.

Neki ljekari, kako nam je potvrđeno, čak su sami sebi izdali ova uvjerenja kako bi odsustvovali s posla.

Dom zdravlja KS, kako nam je rečeno, sankcionirat će sve ljekare za koje se utvrdi da su izdavali lažne potvrde. No, to će se desiti tek kada prođe pandemija.