Kona naljutili popovi: Htio sam da se povučem zbog stava SPC

0

Član Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje bolesti COVID-19 epidemiolog Predrag Kon izjavio je da ostaje u stručnom timu epidemiologa nakon sastanka sa predsednikom Srbije i predsednicom Vlade.

Kon je ranije u toku dana (14.april) na društvenoj mreži Fejsbuk napisao da je “vreme da se povuče i prepusti boljima da vode pandemiju”.

Kao razlog za najavu ostavke je na konferenciji za medije u Palati Srbija naveo “ne samo kritike nego i napade” na njega i stručni tim, kao i molbu Srpske pravoslavne crkve (SPC) da se vernicima na Uskrs omogući prisustvo liturgijama.

Obrazlažući svoju objavu na Fejsbuku, Kon je na konferenciji za medije rekao da je “osetio potrebu da se skloni”.

“Ja sam na svom Fejsbuk nalogu napisao jednu poruku, nakon što sam bio izložen ozbiljnim kritikama koje nisu bile samo kritike, nego su bili i napadi na ukupan rad, kako mene lično, tako i stručnog tima. Napisao sam da zaista treba da preuzme neko ko to bolje može da radi, jer je taj nivo, moram da kažem, bezobrazluka prevazišao ono što bi moglo da se prihvati. To je jedna strana te priče, gde sam na tom Fejsbuk nalogu to napisao, koji je inače moj lični, privatni, zatvoreni, nije za javnost”, rekao je Kon.

Pored toga, Kon je rekao da ga je “duboko pogodila” molba Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) da se odobri privremeni prekid zabrane kretanja na Uskrs, kako bi pravoslavni hrišćani koji nisu u samoizolaciji mogli da učestvuju na liturgiji.

“Zato što to na neki način negira sve ovo što je dosadašnji pokušaj da se spase život, i shvatajući da do te mere ima nerazumevanja, ja sam zaista osetio potrebu da treba da se sklonim”, rekao je Kon.

Dodao je da je bio na sastanku sa predsednikom Srbije i predsednicom Vlade, kao i da mu je jasno “da ima profesionalnu obavezu”.

“Bez tako snažne podrške predsednika i vlasti ove zemlje mi ne bismo bili u stanju ništa da uradimo osim da pričamo. Potpuno svestan politizacije i svega što prati naše društvo osećam potrebu da to kažem i to je istina”, rekao je Kon.