Zbog sumnji u netransparentne nabavke: Gradske apoteke Tuzla predmet predistražnih radnji

0

Zbog sumnji u netransparentne nabavke, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona godina vodi predistražne radnje o višegodišnjem poslovanju Javne zdravstvene ustanove “Gradske apoteke” Tuzla. Predmet provjera su višemilionski ugovori o nabavci lijekova.

Pod lupom istražitelja su višemilionski ugovori Gradskih apoteka o nabavci lijekova u protekle tri godine. Sumnja se da su nabavke netransparentne, te da se vrše mimo Zakona o javnim nabavakama.

“Ono što se provjerava, a što se vezuje za Gradske apoteke Tuzla da li su nabavke lijekova u proteklih nekoliko godina obavljane u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Ukoliko nisu, da li su i koje odredbe zakona kršene, te da li je to rađeno na štetu JZU Gradske apoteke Tuzla”, kaže Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK.

Predistražnim radnjama je obuhvaćen Edim Kadić, pomoćnik direktora za komercijalne poslove. Negira da su ugovori bili štetni i tvrdi da Gradske apoteke zbog tržišnih uslova nisu obavezne primjenjivati Zakon o javnim nabavkama,bez obzira što se radi o javnoj zdravstvenoj ustanovi. Kaže da je neracionalno da predistraga traje tri godine.

“Nismo obavezni da radimo, niti je ikada u BiH od uvođenja zakona bilo koja apoteka radila javne nabavke. Imamo tačno proceduru. Kroz našu ustanovu su prošle revizije, kontrole, i sve kotrole su rekle da je sve u redu”, tvrdi Kadić.

Međutim, federalni revizori su konstatovali određene propuste u procedurama nabavki lijekova koji se odnose na način bodovanja i odabir punuda farmaceutskih kompanija u prošloj godini:

“Konstatovali smo da su potpisivani aneksi na osnovne ugovore s dobavljačima,što nije predviđeno postojećom procedurom.Nakon izvršene kontrole poštivanja ugovorenih cijena za tri dobavljača od kojih se vrši nabavka lijekova, utvrdili smo da oni u pojedinima slučajevima fakturišu različite cijene od ugovorenih. Zato se ne može potvrditi da se nabavka komercijalnih roba vrši uz dosljedno poštivanje cijena iz potpisanih ugovora, kao ni da postoji kontrola obračuna i plaćanja ugovorenih rabata.”

Na nabavke lijekova Gradske apoteke godišnje potroše oko šest i po miliona maraka. Ukupne obaveze prema dobavljačima su oko milion i po maraka. Veće su za nešto manje od 150.000 maraka u odnosu na prethodnu godini, što može uticati na finansijsku stabilnost apoteka, zaključili su revizori.