Odlazak Tegeltije je čudo potrebno pravosuđu: Ako je čestit, sam će otići

0

Dr. Milan Blagojević, sudija Okružnog suda u Banjaluci, uputio je u petak Kancelariji disciplinskog tužioca VSTV-a Bosne i Hercegovine disciplinsku pritužbu protiv predsjednika VSTV-a BiH i sudije Osnovnog suda u Banjaluci Milana Tegeltije.
Kao razloge podnošenja prijave Blagojević je naveo osnovanu sumnju da se Tegeltija ponašao na način koji dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva, te je tim radnjama počinio disciplinski prekršaj iz Zakona o VSTV-u BiH, kojim je propisano da je disciplinski prekršaj sudije bilo kakvo ponašanje koje dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva.

Veze vs. rezultati

Sudija podsjeća da su brojni mediji, među kojima i Oslobođenje, u četvrtak objavili sadržaj telefonskog razgovora od prije jednu ili dvije godine, koji je vođen između Tegeltije i Milijane Buhe, tada članice VSTV-a BiH.
– U trećem minutu telefonskog razgovora Milijani Buhi je Tegeltija (misleći na Milijaninu sestru Sanju, koja želi da postane sudija Osnovnog suda u Banjaluci, zbog čega je i vođen predmetni razgovor), rekao sljedeće: “A Sanju ćemo rješavati. Pa naravno, sad sam ti rekao, ako se otvori negdje pozicija, tipa Gradiška, Prijedor, p…e materine, ovo ono, šta je košta da bude tamo godinu i da je kasnije prebacimo ‘vamo, j..o ga ti. Vidi, ja sam Sanji rek’o sve, to nije problem. Samo moramo bit pametni i taktično to odigrati. Znači, ona ne smije, njoj ne smije da se žuri. Ne smije ona svojom ambicijom ugrozit tvoju poziciju. Je l’ me razumiješ? To ćete vi prepustiti meni, tu taktiku ćete vi prepustiti meni, jer vi se u to ne razumijete”, citira u prijavi banjalučki sudija predsjednika VSTV-a.

Iz TIBiH predlažu uspostavu “privremenog regulatora u sektoru pravosuđa, koji će zamijeniti aktuelni saziv VSTV-a, koji je izgubio svaki kredibilitet.

Blagojević navodi da je citirano ponašanje “ne samo samovolja i grubo kršenje zakona nego je i zastrašujuće, jer pokazuje kako se u stvarnosti, pod uslovom da se ima veza i pomoć Tegeltije, na nezakonit način može postati sudija u sudu koji želi određena osoba, u ovom slučaju – Osnovnom sudu u Banjaluci”.
– Tegeltija daje očigledno nezakonit savjet Milijani Buhi da se njena sestra najprije prijavi na konkurs za osnovne sudove u Gradišci i Prijedoru, te je odmah zatim, grubo kršeći zakon, još i uvjerava da će njena sestra proći na tom konkursu, da je zatim potrebno da bude strpljiva i da se tamo zadrži godinu, a onda će prijavljeni da je “prebaci ‘vamo”, što se odnosi na krajnje željeni cilj imenovane, piše u prijavi Blagojević i podsjeća da se ovim činom još jednom “potvrđuje istinitost onoga što je 25. 11. predočila Misija OSCE-a u BiH, ukazavši da za karijerno i lično napredovanje u bh. pravosuđu veze mogu biti od većeg uticaja nego rezultati”.

– To što Milijaninoj sestri izgleda nisu odgovarali sudovi ni u Gradišci ni u Prijedoru, pa se tamo nije prijavljivala, ne dekriminalizuje niti može dekriminalizovati navedeno ponašanje prijavljenog Tegeltije, naglašava Blagojević i od disciplinskog tužioca traži da utvrdi datum počinjenog prekršaja, pribavi snimak razgovora Tegeltije i Buhe, ali i da se o njegovom sadržaju saslušaju svjedoci.
– U toku disciplinskog postupka, na vaš zahtjev postavljen u disciplinskoj tužbi, i prijavljeni Tegeltija treba biti privremeno udaljen od vršenja dužnosti do pravnosnažnog okončanja disciplinskog postupka, jer će mu u protivnom biti omogućeno da i tokom tog postupka upravlja VSTV-om i time vrši uticaj na disciplinske komisije, kao i na Vijeće u cjelini, što bi evidentno narušilo nepristrasnost tih organa i integritet disciplinskog postupka, upozorava Blagojević.

Nermin Alešević još čeka odgovor iz Tužilaštva BiH na pitanje “kada će krupne ribe odgovarati”

Podsjeća na raniji slučaj afere Potkivanje, u kojem su Prvostepena i Drugostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH odbacile disciplinsku tužbu protiv Tegeltije, “čime su grubo prekršile Zakon o VSTV-u, pribavivši time korist predsjedniku Vijeća”.
Ifet Feraget, advokat Nermina Aleševića, biznismena iz Velike Kladuše koji je Tegeltiju snimio u jednoj banjalučkoj kafani, a na osnovu čega je i nastala afera Potkivanje, na naše pitanje šta još treba da se desi kako bi počelo pospremanje bh. pravosuđa, odgovara kratko: “Čudo”.
– Svaki pritisak međunarodne zajednice se tumači od onog na koga se pritisak vrši. Zakon o VSTV-u upravo zbog ovih stvari treba mijenjati, on je potpuno neprecizan, kao takav je neprihvatljiv i na kraju vidimo posljedice, naglašava Feraget i dodaje da svako ko čita taj zakon, vidi koliko je on proizvoljan.

– Čudo će biti ako Tegeltija podnese ostavku, ako ga smijene u pravosuđu ili ako ga smijeni visoki predstavnik. Ne vidim neko četvrto čudo. Ovo što se desilo, sve i da je predsjednik mjesne zajednice, bilo bi dovoljno za ostavku. S obzirom na to da je on predsjednik VSTV-a, mislim da je pogotovo dovoljno, jer ovo su razlozi koji pokazuju da njegov rad u pravosuđu ne odlikuju nezavisnost, nepristrasnost i visoki moralni ugled. Podnijeta je prijava protiv njega i vidjećemo kakav će biti postupak, ističe advokat Ifet Feraget i dodaje kako je za BiH bolje da “ovakve stvari sami rješavamo”.

– Upravo ove odredbe koje se tiču predsjednika i članova Vijeća, koje su dovoljno jasne da dođe do smjene predsjednika VSTV-a, neko tumači na način koji nije adekvatan. Zbog toga je i donesen takav zakon. Insistiranje tužilaca na lažnim optužnicama je disciplinski prekršaj koji mi nemamo. Dakle, vi insistirate na lažnoj optužnici, iako cijeli svijet vidi šta se dešava, ali imate opravdanje iz VSTV-a. Kažu: Neka se završi postupak. Oni idu na to da nas umore, govori Feraget, te podsjeća na upute iz međunarodne zajednice.
– Izmjena Zakona o VSTV-u, integritet nosilaca, zakon o zviždačima. To je taj pravosudni okvir koji nam treba da se nešto promijeni. Sumnjam da će se desiti išta i povodom ove afere, ali ostaje nam da vidimo, zaključuje Feraget.
Reputacija bh. pravosuđa je trenutno na dnu, a s pojavom ovog snimka pretrpjela je još jedan snažan udarac, saopštili su u petak iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

Istrage (ne)će biti

– Čini se da je, nakon ovoga i nakon tzv. afere Potkivanje, teško, štaviše, gotovo nemoguće obnoviti integritet predsjednika VSTV-a. Razgovori poput onog koji se čuje na snimku istinski demoraliziraju i djeluju demotivirajuće za cjelokupno pravosuđe, a ono je temelj svake države i svakog društva. Dovode u pitanje kredibilitet institucija i rad svih poštenih i predanih profesionalaca u pravosudnim institucijama BiH na svim nivoima, uključujući i one članove VSTV-a koji žele raditi u službi ove institucije, ističu iz OHR-a.

Transparency International u BiH poziva međunarodne aktere da osiguraju mehanizme i sredstva za radikalni reformski zaokret u pravosuđu.
– Najnovija afera u kojoj predsjednik VSTV-a na neprimjeren način navodno razgovara o imenovanju sudije koja je sestra članice VSTV-a dodatno će narušiti povjerenje građana, jer ovi navodi neće biti istraženi. Nekažnjivost dovodi do toga da se ponavljaju primjeri neprimjerenog ponašanja, konstatuju u TIBiH.
– Integritet VSTV-a je u kritičnom stanju. Da bi iskazali integritet, očekujemo od članova VSTV-a da hitno preduzmu neophodne mjere kako bi odgovorili na najnoviju krizu s kojom se ova institucija suočava, objavljeno je na Twitter nalogu Ambasade SAD-a u BiH.
U toku su i brojne peticije, a Udruženje Pravo na pravdu, proisteklo iz grupe građana Pravda za Davida, u ponedjeljak će predati VSTV-u zahtjev za ostavku Milana Tegeltije.

Piše: Jelena Milanović, Oslobođenje