24.06.2024.
HomeSvijetZbog najave obustave pomoći Palestincima, traži se ostavka Dodikovog zaštitnika Olivera Várhelyia

Zbog najave obustave pomoći Palestincima, traži se ostavka Dodikovog zaštitnika Olivera Várhelyia

Grupa europoslanika iz grupa Zeleni, Socijalisti i demokrate, Ljevica i Obnovimo u otvorenom pismu predsjednici Evropske komisije traži ostavku evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivéra Várhelyia.

U pismu se poziva da Várhelyi “podnese ostavku” ili “bude razriješen” zbog prekoračenja mandata nakon što je najavio obustavu pomoći Palestincima bez konsultacija sa vladama EU.

Navodi se da eurokomesar Várhelyi nije ima ovlašćenje da o tome jednostrano odlučuje, niti da to zvanično objavi na svojim nalozima na društvenim mrežama, a da odluka o tome nije donesena u odgovarajućem procesu.

Podsjeća se da to nije prvi put da Várhelyi “pređe granicu” i ide protiv inter-institucionalnih pravila.

Također se navodi da su mnogi još u februaru tražili njegovu ostavku nakon što je na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta za europoslanike rekao da su “idioti”.

“Ne odobravano uvrede koje Várhelyi upućuje institucijama EU i njihovom demokratskom funkcionisanju. Zato tražimo od komesara da podnese ostavku ili da bude razriješen”, navodi se u pismu.

Otvoreno pismo Ursula von der Leyen biće predato kasnije danas, potvrđeno je za briselski portal u kancelariji francuskog europoslanika Munira Saturija koji je jedan od potpisnika.

Nacrt pisma šefici Komisije potpisalo je 12 europoslanika.

federalna.ba/Beta

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti