20.05.2024.
HomeSvijetSvijet osuđuje Izraelski napad na bolnicu u Gazi, Abbas se ne želi...

Svijet osuđuje Izraelski napad na bolnicu u Gazi, Abbas se ne želi sastati sa Bidenom

Stižu osude iz cijelog svijeta nakon napada na baptističku bolnicu al-Ahli u Gazi.

Kanadski premijer Justin Trudeau nazvao je zračni napad, u kojem je ubijeno najmanje 500 Palestinaca, ” strašnim i apsolutno neprihvatljivim.”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da udar na bolnicu pokazuje da je napadač ” lišen najosnovnijih ljudskih vrijednosti.“

Iz egipatskog ministarstva vanjskih poslova također su saopštili da ” najoštrije osuđuju” napad na bolnicu, nazvavši ga ” ozbiljnim kršenjem odredbi međunarodnog i humanitarnog prava.“

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, rekao je da ” snažno osuđuje” bombaški napad.

Oglasili su se i iz Jordanskog ministarstva vanjskih poslova, oštro su osudili napad, dok ga je Iran nazvao ” divljačkim ratnim zločinom.“

Ministarstvo vanjskih poslova Katara ga je označilo kao “opasnu eskalaciju.“

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas otkazao je planirani sastanak s predsjednikom SAD-a Bidenom nakon napada na bolnicu u Gaza Cityju u kojem je poginulo najmanje 500 ljudi, rekao je visoki palestinski zvaničnik, prenosi AP.

Visoki palestinski zvaničnik kaže da je predsjednik Mahmoud Abbas otkazao svoje učešće na sastanku zakazanom za srijedu s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i drugim liderima Bliskog istoka.

Abbas se trebao pridružiti jordanskom kralju Abdulahu II i egipatskom predsjedniku Abdelu Fatahu el-Sisiju na samitu u Amanu, Jordanu, u srijedu, gdje će se razgovarati o najnovijem ratu između Izraela i Hamasa s Bidenom.

No, dužnosnik je rekao da se Abbas povlači u znak protesta zbog navodnog izraelskog zračnog napada na bolnicu u Gazi za koji zdravstveni zvaničnici Hamasa kažu da je rezultirao smrću preko 500 ljudi.

Zvaničnik je govorio pod uslovom da ostane anoniman jer otkazivanje nije zvanično objavljeno.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti