03.03.2024.
HomeNovostiZatvorena dionica autoputa

Zatvorena dionica autoputa

Zbog radova na dilatacijama mosta Klopče, zatvorena je dionica autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever (oba smjera), saopćeno je iz BiHAMK-a.

Nakon što je N1 u petak objavila priču o novoizgrađenoj dionici autoputa na Koridoru Vc, a čije dionice još uvijek nemaju upotrebnu dozvolu, jučer je reagovao i glavni federalni građevinski inspektor Ejub Salkić. On je je za našu televiziju kazao da je Autocestama FBiH poslano rješenje o zatvaranju dionice Zenica sjever – Zenica jug.

Podsjetimo, N1 televizija je u petak ekskluzivno objavila da je dionica autoceste Koridora Vc tzv. Zenička zaobilaznica, u utorak puštena u promet bez ijedne dozvole za rad. Nijedna od tri poddionice nema upotrebnu dozvolu, o čemu je obaviještena i federalna inspekcija.

U razgovoru za N1, glavni građevinski inspektor FBiH potvrdio je, kako će najkasnije do ponedjeljka biti izdato rješenje o zatvarnju dionice Zenica sjever-Zenica jug, što se i desilo.

Salkić je za N1 kazao kako je još 25. novembra, na Dan državnosti BiH, kada je medijima prezentirana nova dionica, već tada skrenuo pažnju kako dionica ne može biti otvorena jer se radi o objektu koji je još uvijek u izgradnji.

U petak je, navodi, zatražno očitovanje Autocesta FBiH, no nije bilo odgovora.

Naša ekipa je u petak posjetila ovu dionicu. Radnici koji usporavaju automobile na ulazu u tunel, tuneli koji nemaju signalizaciju i nisu u potpunosti završeni, građevinski radovi prilaznih puteva u toku.

Unatoč slavljeničkom raspoloženju na Dan državnosti kada je dionica predstavljena medijima da bi nekoliko dana kasnije i zvanično otvorena za putnike, nijedna od tri podionice nije dobila upotrebnu dozvolu jer tehnički prijem nije završen. No to je novinarima prešućemo prilikom prezentacije. Najavljeno je otvaranje nakon što federalna vlada odobri cijenu putarine, što se u končnici i desilo.

U odgovoru iz JP Autoceste Federacije navodi se kako je za poddionicu Drivuša-Klopče obavljen tehnički pregled sa pozitivnim ishodom i kako se narednim danima očekuje odobrenje za upotrebu, dok je za preostale dvije dionice poddionice Klopče-Donja Gračanica i Donja Gračanica -Tunel Zenica (južna sekcija) u toku postupak dobijanja iste. U Ministarstvu prostornog uređenja koje je nadležno za dozvole, odbijaju ove navode. Upotrebna dozvola nije izdata, niti je u resorno Ministarstvo stigao zahtjev za upotrebnu dozvolu za dvije poddionice.

U komentaru Autocesta se spominje i da Izvještaj izvođača radova i nadzora, potvrđuje da su dionice spremne za saobraćaj, odnosno da postoji ugovorna obaveza puštanje u probni rada završenih dionica. No to nije dozvola kojom se cesta stavlja u promet. Prema članu 66. Zakona o prostornom planiranju, građevina se može koristiti tek nakon što Ministarstvo prostornog uređenja izda odobrenje za upotrebu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti