90-godišnja žena prva osoba na svijetu koja je primila Pfizerovu vakcinu

0

Devedesetogodišnja žena iz Sjeverne Irske prva je osoba na svijetu koja je dobila cjepivo Pfizer-BioNTech protiv covida-19, što je označilo početak masovnog cijepljenja u Velikoj Britaniji.

Margaret Keenan rekla je da se osjećala privilegirano što je prva primila cjepivo, javlja BBC.

Ona je, dakle, prva osoba na svijetu koja je cjepivo koje su proizveli Pfizer i BioNTech primila izvan probnih uvjeta u laboratoriju.

 Podsjetimo, Velika Britanija u utorak kreće s uvođenjem cjepiva protiv covida-19, koje su razvile tvrtke Pfizer i BioNTech, kao prva zapadna zemlja koja kreće s cijepljenjem svog stanovništva protiv zaraze novim koronavirusom.

Britanija je od Pfizera naručila 40 milijuna doza cjepiva, dovoljno za manje od trećine stanovništva koje broji 67 milijuna, s obzirom da je potrebno cjepivo dobiti u dva navrata kako bi osoba stekla imunitet.

Cjepivo treba biti prevoženo i pohranjeno na temperaturi od najmanje minus 70 stupnjeva Celzijevih.

Dvije tvrtke su razvile specijalno dizajnirane spremnike, u kojima se kontrolira temperatura, i u kojima se željena temperatura može održati deset dana bez otvaranja. Spremnici se mogu koristiti za pohranu cjepiva, uz održavanje željene temperature, još daljnjih 30 dana.

Jednom odmrznuta bočica s cjepivom može se držati do pet dana na temperaturi hladnjaka (2-8 stupnjeva).

Tržište Velike Britanije opskrbljivat će Pfeizerovo proizvodno mjesto u Puursu, u Belgiji, jedno od najvećih Pfeizerovih proizvodnih središta s preko 2.600 zaposlenika.