ZASTRAŠUJUĆE NAJAVE AMERIČKOG ADMIRALA: “Rat Rusije i Ukrajine je samo zagrijavanje, slijedi puno veći sukob Kine i Amerike”

0

Čelnik Strateškog zapovjedništva SAD‑a, admiral Charles A. Richard, smatra da je na pomolu veliki sukob Kine i Sjedinjenih Američkih Država, piše The War Zone.

Prema njemu, invazija Rusije na Ukrajinu je samo “zagrijavanje za duži sukob s Kinom koji prijeti SAD-u”.

Richard je upozorio da bi se SAD trebale pripremiti za sukob s Kinom u bližoj budućnosti, za koji smatra da bi mogao početi nekim agresivnim činom NR Kine prema Tajvanu. A da bi se njegove riječi trebale uzeti za ozbiljno, govori i funkcija koju trenutno obnaša – naime, kao čelnik Strateškog zapovjedništva SAD‑a Richard je odgovoran za stanje i spremnost američkog nuklearnog arsenala koji se može aktivirati u sklopu nuklearne trijade (napad ili odgovor na napad putem nuklearnog oružja lansiranog/bačenog iz zraka, zemlje ili mora).

Ova promišljanja Richard je iznio prije nekoliko dana na jednom simpoziju, a Ministarstvo oDbrane SAD-a objavilo ih je naknadno. On je, između ostalog, istaknuo da se američka prednost u naoružanju prema Kini polako topi.

– Ova ukrajinska kriza je samo zagrijavanje. Veliki sukob nam tek slijedi. Uskoro ćemo biti iskušani i testirani na način na koji jako dugo nismo bili. Moramo pokrenuti neke brze, fundamentalne promjene u načinu na koji ova zemlja pristupa svojoj obrani, poručio je Richard.

Trenutnim stanjem, istaknuo je, nije previše ohrabren.

– Kada gledam kakav je naš nivo odvraćanja prijetnje od strane Kine, moram reći da nam brod polako tone. Polako, ali ipak tone, budući da Kinezi brže od nas razvijaju nove vojne sposobnosti. Kako se ta krivulja sve više udaljava, neće biti važno koliko je dobar naš operativni plan, koliko su dobri naši zapovjednici ili koliko su dobri naši “konji”. Mi ih naprosto nećemo imati dovoljno, a to je naš prvi, vremenski najbliži problem, zaključio je Richard.