18.07.2024.
HomeNovostiSvjetske cijene hrane stabilne u oktobru, samo je kod nas sve skuplje...

Svjetske cijene hrane stabilne u oktobru, samo je kod nas sve skuplje iz dana u dan

Svjetske cijene prehrambenih proizvoda uglavnom su ostale stabilne u oktobru, pri čemu je rast cijena žitarica nadoknađen padom kotacija drugih osnovnih namirnica, pokazuje novi izvještaj Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

Referentni indeks cijena hrane FAO-a, koji prati mjesečne promjene cijena pet prehrambenih proizvoda kojima se globalno trguje, iznosio je u prosjeku 135,9 poena u oktobru, što je zanemarljivo ispod septembarskog nivoa.

U odnosu na rekordan nivo zabilježen u martu 2022. godine, međunarodne cijene hrane su niže za 14,9 posto, dok su u odnosu na oktobar prošle godine više za 2,0 procenta, prema izvještaju objavljenom na web-stranici FAO-a, prenosi Tanjug.

Biljna ulja pojeftinila za 1,6 posto

Cijene žitarica porasle su za 3,0 posto na mjesečnom nivou.

Pšenica je poskupila za 3,2 procenta, uglavnom zbog neizvjesnosti u vezi s Crnomorskom inicijativom za žito i revidiranja naniže zaliha u SAD-u.

Međunarodne cijene krupnih žitarica ojačale su od septembra za 3,5 posto, pri čemu su cijene kukuruza porasle još više zbog smanjenih izgleda proizvodnje u SAD-u i Evropskoj uniji, sušnih uvjeta za sjetvu u Argentini i neizvjesnosti oko izvoza iz Ukrajine.

Globalne cijene riže su porasle za 1,0 posto.

Biljna ulja su pojeftinila za 1,6 posto u oktobru i za skoro 20 posto u odnosu na lanjski oktobar.

Pad cijena palminog, sojinog i repičinog ulja je kompenzirao rast kotacija suncokretovog ulja.

Međunarodne cijene mliječnih proizvoda su se spustile u oktobru za 1,7 posto u odnosu na septembar, uslijed manjih kupovina Kine nego što se očekivalo, globalno slabe uvozne tražnje i slabljenja eura u odnosu na američki dolar.

Cijene šećera skliznule za 0,6 procenata

Cijene mesa su također potonule za 1,4 procenta u oktobru u odnosu na prethodni mjesec, pri čemu su međunarodne cijene ovčijeg, svinjskog, goveđeg i živinskog mesa pale uglavnom uslijed smanjene globalne potražnje za uvozom i veće izvozne ponude.

Oktobarske cijene šećera na globalnim tržištima su skliznule za 0,6 procenata, pod utjecajem poboljšanih izgleda proizvodnje u Indiji.

Veće pojeftinjenje šećera ograničili su faktori poput kiša koje ometaju napredak žetve u Brazilu, jaka uvozna tražnja iz Indonezije i Kine i rast kotacija cijena etanola u Brazilu.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti