19.05.2024.
HomeNovostiZašto su Dodik i Željka, uz pomoć Edina Ramića uveli vanredno stanje...

Zašto su Dodik i Željka, uz pomoć Edina Ramića uveli vanredno stanje u RS-u?

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas da je će za vrijeme vanrednog stanja, koje je danas stupilo na snagu u bh. entitetu RS, biti donijete uredbe sa zakonskom snagom koje će regulisati određena pitanja iz oblasti doprinosa, radno-pravnih odnosa te zakona o kaznama, piše Fena.

Najavio je promjenu zakona koji se tiče kažnjavanja onih koji ne postupaju po usvojenim mjerama.

“Insistiram na tome da se formira posebno odjeljenje tužilaštva i suda, koje će biti proglašeno uredbom sa zakonskom snagom, kako bi smo reagovali na kršenje mjera. Do sada je sve to bilo upućeno u redovne procedure i tu imamo probleme, jer ne može Vlada ili ja nikoga kažnjavati, to mora sud, a nismo naišli na pravu reakciju sudova i tužilaca. Vjerovatno će se ići u formiranje jednog takvog odjeljenja”, pojasnio je on.

Dodik kaže da će se određene uredbe odnositi i na oblast poljoprivrede.

“Moramo donijeti uredbe sa zakonskom snagom koje idu kao podrška usvojenim mjerama. To podrazumijeva i mogućnost plaćanja doprinosa, jer u zakonu ta mogućnost ne postoji, posebno ne za privatni sektor”, rekao je on. Bit će razmotrene i mogućnosti prolongiranja poreskih obaveza, ali, napominje, one neće biti otpisane.

Dodik je kritikovao Centralnu banku BiH, jer, kako je ustvrdio, ne odgovara na izazove u kojima se nalazi BiH usljed koronavirusa, jer ne dozvoljava korištenje deviznih rezervi u vrijednosti od 850 miliona maraka iznad iznosa štampanih konvertibilnih maraka, niti da se smanji obavezna rezerva banaka sa 10 na pet posto.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti