27.05.2024.
HomeNovostiZašto Rusi nisu mogli ući kod Kvesića ni "sazad", čime su "prskali"...

Zašto Rusi nisu mogli ući kod Kvesića ni “sazad”, čime su “prskali” Dodika i zašto je Čović ostao “nepoprskan”?

Nadležna ministarstva u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine (Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo odbrane) odbila su dati saglasnost za ulazak ruskih vojnika. Razloga za takvu odluku je više.

Glavni proceduralni razlog je što je zahtjev za dolaskom ruskog vojno-medicinskog tima podnio predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, a on u tom svojstvu po zakonima BiH uopće nije ovlašten da podnosi zahtjev za međunarodnu pomoć.

U izjavi za “Dnevni avaz”, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković je kazala da je tražila dodatno mišljenje u ovom slučaju, te se pozvala na mjere zabrane ulaska strancima u vezi sa opasnošću širenja koronavirusa.

Kako saznajemo, pored nejasnoća oko sigurnosnih implikacija misije, važan razlog koji stoji iza odluke o zabrani ulaska ruskih “vojnih medicinara” jeste sumnja relevantnih zdravstvenih institucija u povezanost ruskog tima, koji pri ulasku u BiH uopće nije bio testiran, sa naglim porastom zaraženih u entitetu RS.

Samo u proteklim danima, vlasti entiteta RS su izvijestili o ogromnom skoku broja zaraženih u Republici Srpskoj. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sinoć je izjavio da je epidemiološka situacija u entitetu RS naročito pogoršana, te da je sve veći broj oboljelih i umrlih.

“Sve ovo vrijeme naš zdravstveni sistem nije bio napadnut u mjeri da se nekome nije mogla pružiti adekvatna pomoć, ali posljednji brojevi govore da raste pritisak na ovaj sistem što smo od početka pandemije željeli da izbjegnemo”, rekao je Dodik Srni.

Kako su izvijestili mediji, virus korona potvrđen kod čak četiri medicinske sestre i jednog doktora medicine u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

Inače, Rusija je zemlja koja trenutno bilježi najveći porast novoboljelih na svijetu. Portal Worldmeters bilježi da je broj novozaraženih čak sedam puta veći u Rusiji trenutno nego u Sjedinjenim Američkim Državama, dosadašnjem žarištu koronavirusa..

Upravo je činjenica da je, nakon dolaska ruskog tima, došlo do naglog porasta zaraženih, pa čak i među medicinskim osobljem, stavila znak sumnje u dezinfekcione napore, kao i samo zdravstveno stanje ruskog tima.

Naročito se postavlja pitanje kako su loše organizirane institucije Bosne i Hercegovine uopće pregledale članove ruskog tima, kada su prvi put došli u entitet RS.

Najprije potpuno je nejasno zašto je Ministarstvo sigurnosti na čelu sa Fahrudinom Radončićem dopustilo da ruskim tim u prošlom mjesecu uđe ne teritoriju entiteta RS, ako se danas pokazalo da je dovoljno da ministar Radončić ne da uputu Gradničnoj policiji da ne pusti Ruse.

Također, Rusi pri prošlom ulasku u BiH nisu podvrgnuti nikakvim epidemiološkim mjerama, niti su testirani, a “Oslobođenje” je objavilo da su službenici Granične policije BiH skenirali pasoše samo dvije osobe, dok se fotografije preostala 22 člana ovog tima ne nalaze u sistemu GP BiH.

Na kraju uopće nije objavljeno da li je Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine uopće provjerila “dezinfekciono sredstvo” ruskog tima, te se postavlja pitanje čime su uopće Rusi prskali bolnice po entitetu RS, u kojem je sve više zaraženih.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti