23.07.2024.
HomeLifestyleZašto je patlidžan odličan za zdravlje?

Zašto je patlidžan odličan za zdravlje?

Patlidžan nije baš napopularnije povrće, a to je prava šteta….

Pripada porodici biljaka noćne sjene, ima gorkasti okus i spužvastu teksturu. Najpopularniji je duguljasti patlidžan kojeg možemo prepoznati po izrazitoj ljubičastoj boji. U Indiji, otkuda i potiče, konzumira se već 3.000 godina, a nakon ostatka Azije, uzgoj se proširio i na Evropu, u 14. vijeku.

#1 Patlidžan je najbolje konzumirati između avgusta i oktobra, a veganska ga kuhinja prepoznaje i kao odličnu alternativu za meso jer je dobar izvor proteina.

#2 Sorte patlidžana imaju plodove teške do kilogram, ali u svijetu postoji veliki broj sorti koje se razlikuju po veličini i obliku ploda, boji ploda, visini stabiljke…

#3 Svježi patlidžan u 100 grama ima tek 24 kalorije, dok kuhani ima 35, uz to je i bogati izvor vlakana, posebno celuloze koja je dobra za probavu, te vitamina B1, K, C, A i folne kiseline.

#4 Ono po čemu je patlidžan vrlo poznat je antioskidans nasunin koji se nalazi u njegovoj kori, a koji štiti naše ćelije od uništenja te koji je sakupljač slobodnih radikala i utiče na izlučivanje viška željeza iz organizma. Upravo ovaj antioksidans može uticati na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, kao i prevenciju raka.

#5 U lišću i plodu patlidžana nalazi se solanin, koji se nalazi i u kori krompira i paradajzu, koji je za ljude otrovan, dok biljku štiti od nametnika. Solanin je zaslužan i za vrlo gorkasti okus patlidžana, no smatra se da doza od 200 mg može izazvati otrovanje. Kada se on neutrališe u crijevu, prestaje biti otrovan. Smatra da upravo zbog gorkastog okusa, patlidžan utiče na ublažavanje grčeva u želucu i sličnih probavnih tegoba.

#6 Kako bi se solanin u potpunosti eliminisao, patlidžan se mora na neki način termički obraditi, a postoji niz načina na koji to možete napraviti: na roštilju, na pari, dinstanje ili prženje, odnosno pohanje.

#7 Patlidžan ima niski glikemijski indeks te je zbog toga vrlo povoljna namirnica za dijabetičare, a hlorogenična iselina, koja takođe ima antioksidativno djelovanje, pomaže i u snižavanju lošeg holesterola.

#8 Kada birate patlidžan, pokušajte ga stisnuti – ako se koža vrati na mjesto, znači da je zreo, a ako ostane udubljenje, nije. Kod kuće ih čuvajte na temperaturi oko 10 stepeni, a nemojte ga sjeći prije spremanja jer se brzo pokvari ako mu je “meso” otkriveno.

#9 Gorki okus patlidžana možete neutralisati korištenjem soli prije kuhanja. Nasijecite patlidžan na željenu veličinu te komade posolite i ostavite da tako stoje 30 minuta.

#10 Patlidžan se može kombinovati s velikim brojem namirnica, a smatra se da je komplementarna namirnica koja balansira sve druge okuse.

 

 

 

vecernji.hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti