14.07.2024.
HomeNovosti"Veliki brat" iz Bakinaca: Dodik će sa 325 kamera nadzirati Banjalučane

“Veliki brat” iz Bakinaca: Dodik će sa 325 kamera nadzirati Banjalučane

U okviru projekta “Bezbjedan grad”, koji je pokrenut u 36 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, u narednom periodu na području grada Banjaluka će biti postavljeno 325 kamera na 104 lokacije, potvrdila je za “Nezavisne” Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Prema njenim riječima, kada se ove aktivnosti završe, sistem sa svim svojim funkcionalnostima će biti prezentovan javnosti, kao što je prezentovan i u drugim lokalnim zajednicama – Jezeru, Istočnom Sarajevu i Doboju.

“Sistemom video-nadzora biće obuhvaćene lokacije na kojima se kreće veći broj građana, odnosno trgovi, veće raskrsnice, ulazne i izlazne saobraćajnice grada te objekti koji se posebno obezbjeđuju”, navela je Miljanovićeva.

Dodala je da o razlozima uspostavljanja video-nadzora najbolje govori činjenica da je isključivo samo uz pomoć sistema video-nadzora dosad riješeno 56 krivičnih dijela na području Republike Srpske, čime je istovremeno opravdano ulaganje u ove sisteme.

“Ovaj projekat MUP-a RS i gradova ili opština podrazumijeva uspostavljanje sistema video-nadzora javnih površina, trgova, parkova, objekata, mostova, ulica, raskrsnica, parkinga, sportskih objekata, a sve u cilju preventivne zaštita građana i njihove imovine, ali i borbe protiv kriminala, terorizma i svih drugih oblika narušavanja bezbjednosti, javnog reda i mira”, objasnila je Miljanovićeva.

Istakla je da sisteme video-nadzora koriste sve policije u Evropi i svijetu, odnosno koriste savremena IKT rješenja poznata pod nazivom “Sigurni grad” ili “Safe city”, kao sredstvo za brže i efikasnije otkrivanje počinilaca krivičnih djela, prekršaja u saobraćaju ili narušavanja javnog reda i mira”, kazala je Miljanovićeva.

Svi snimci s ovih kamera čuvaće se u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS i samo službenici ovog ministarstva imaće pravo pregleda snimaka, kao i izuzimanje istih, a prava pristupa su definisana dokumentom “Politika video-nadzora”.

“Bitno je istaći da se prilikom podešavanja kamera vodi računa o odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka, prema kojima je MUP dužan da zaštiti privatnost građana, a to znači da se snimaju samo javne površine, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima MUP. Kamere se usmjeravaju tako da ne snimaju privatni prostor građana”, zaključila je Miljanovićeva.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti