25.07.2024.
HomeSvijetZašto je oslobađanje Limana važan uspjeh za Ukrajinu, a veliki udarac za...

Zašto je oslobađanje Limana važan uspjeh za Ukrajinu, a veliki udarac za Rusiju?

Povlačenje ruskih snaga iz strateškog ukrajinskog grada Limana potez je koji se smatra značajnim nazadovanjem za Rusiju, ali koji je bio nužan zbog straha da bi tisuće vojnika mogle ostati opkoljene u ovom gradu na istoku.

Otkad se ova vijest pojavila, mnogi naglašavaju da je ponovno zauzimanje Limana od strateškog značaja za Ukrajinu. Zašto?

Radi se o tome, naime, da je ovaj grad u Donjeckoj regiji Rusija koristila kao logističko središte za cijelu regiju. Ukrajinskim vojnicima ovaj položaj mogao bi pak sada omogućiti lakši pristup i povratak većeg teritorija u okupiranim regijama Donjecka i Luhanska, piše BBC.

Snimke koje se dijele na internetu prikazuju ukrajinske vojnike kako ponosno i veselo mašu nacionalnom zastavom na periferiji grada. Iako se plavo-žute boje ponovno vijore u Limanu, tamo se i dalje vode borbe, rekao je u svom večernjem obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Međutim, nije dao više detalja.

Neuspjeh na bojnom polju potaknuo je Ramzana Kadirova, čečenskog vođu i tvrdolinijaškog saveznika Moskve, da pozove Rusiju na razmatranje korištenja nuklearnog oružja male snage kao odgovora na takav razvoj situacije.

Inače, Liman se nalazi u Donjecku, jednoj od četiri djelomično okupirane ukrajinske regije koje je Rusija u petak anektirala. Ukrajina i njezini zapadni saveznici odbacili su taj potez kao nezakonito otimanje zemlje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti