Zašto je Amerika uvela sankcije Asimu Sarajliću i Gordani Tadić

0

Sjedinjene Američke Države danas su uvele sankcije  Asimu Sarajliću, članu SDA i delegatu u Domu naroda Bosne i Hercegovine kao i Gordani Tadić, bivšoj glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH.

Nakon uvođenja sankcija, oglasilo se i Ministarstvo trezora SAD.- Nakon sankcionisanja Milorada Dodika i jednog poslovnog subjekta pod njegovom kontrolom od 5. januara 2022. godine, OFAC je danas sankcionisao još dva korumpirana aktera u Bosni i Hercegovini (BiH).

Asim Sarajlić (Sarajlić) je poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine (BiH) i donedavno je bio visoki funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA) u BiH. Sarajlić je ozloglašeni subjekt “Asim”, političke korupcionaške afere u kojoj je Sarajlić uhvaćen kako obećava posao supruzi partijskog delegata u zamjenu za traženo glasanje o poziciji političke stranke. Sarajlić je optužen za dodatna krivična djela, uključujući zloupotrebu službenog položaja i trgovinu uticajem.

Zloupotreba položaja u BH Telekomu

Sarajlić je također zloupotrijebio svoj položaj u odnosu na BH Telecom, veliko državno preduzeće u BiH. U tom svojstvu, Sarajlić je lično prihvatao plaćanje od kandidata za posao u zamjenu za radna mjesta, i inače je vršio neumjeren uticaj na proces zapošljavanja. U sklopu ove aktivnosti, Sarajlić je preporučio kandidate koji su navodno bili ozbiljno nedovoljno kvalifikovani, što narušava integritet kompanije.

Sarajlić je sankcionisam prema E.O. 14033 da je odgovoran ili saučesnik, ili da je direktno ili indirektno učestvovao u korupciji u vezi sa zapadnim Balkanom, uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezanu sa vladom na zapadnom Balkanu, ili sadašnjom ili bivšom vladom zvaničnika na bilo kom nivou vlasti na zapadnom Balkanu, kao što je zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine za ličnu korist ili političke svrhe, ili podmićivanje.

Promoviranje ličnih i porodičnih interesa

Gordana Tadić obavljala je dužnost glavnog tužioca u Državnom tužilaštvu BiH od 2019. do 2021. godine. 2021. godine službeno je smijenjena od strane Visokog sudskog i tužilačkog vijeća nakon što nije dodijelila predmete tužiocima putem automatizovanog sistem raspodjele dizajniranog da spriječi donošenje odluka o dodjeli tužioca na osnovu ličnih ili političkih razloga. Osim toga, Tadić je, kako se navodi, iskoristila svoju poziciju glavnog tužioca da promovira svoje lične i porodične interese. Nadalje, navodno je naplatila državnu stambenu naknadu putem fiktivnog ugovora.

Tadić je određen na osnovu E.O. 14033 za odgovornost ili saučesništvo u, ili za direktno ili indirektno angažovanje u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na zapadnom Balkanu – navodi se u saopćenju.

Ozbiljna prijetnja

Danas je Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) odredio sedam pojedinaca i jedan entitet u četiri zemlje zapadnog Balkana u skladu sa Izvršnom naredbom (E.O.) 14033. Ovo je druga akcija koju je OFAC poduzeo u okviru E.O. 14033 usmjeren na osobe koje ugrožavaju stabilnost regiona korupcijom, kriminalnim aktivnostima i drugim destabilizirajućim ponašanjem. Današnja akcija jača posvećenost Trezora promoviranju odgovornosti za aktere u regionu Zapadnog Balkana koji su uključeni u destabilizirajuće i koruptivno ponašanje. Takvo koruptivno ponašanje podriva vladavinu prava i ekonomski rast, a lišava ljude u ovim zemljama mogućnosti i stabilnosti.

– Ljudi koji su danas sankcionisani predstavljaju ozbiljnu prijetnju regionalnoj stabilnosti, institucionalnom povjerenju i težnjama onih koji traže demokratsku i razumnu upravu na zapadnom Balkanu. Borba protiv korupcije širom svijeta glavni je prioritet Biden-Harrisove administracije, a Ministarstvo financija neće oklijevati da iskoristi sva sredstva koja su nam na raspolaganju kako bi korumpirane i destabilizirajuće aktere pozvala na odgovornost – rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brajan Nelson (Brian E. Nelson).

Kao dio ove akcije, State Department imenuje pojedince iz Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine prema Odjeljku 7031(c) Zakona o aproprijacijama Stejt departmenta, stranim operacijama i srodnim programima iz 2022., uvodeći ono što je opšte poznato kao zabrana izdavanja vize. State department također određuje članove njihovih najužih porodica prema članu 7031(c).

Ova akcija onemogućava ulazak u Sjedinjene Države njih i članova njihovih užih porodica.

Kao rezultat današnjih sankcija, sva imovina i interesi u imovini određenih pojedinaca ili entiteta koji se nalaze u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili pod kontrolom američkih osoba moraju biti blokirani i prijavljeni OFAC-u. OFAC-ovi propisi općenito zabranjuju sve transakcije američkih osoba ili osoba unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način blokiranih osoba. Osobe iz SAD mogu se suočiti sa građanskim ili krivičnim kaznama za kršenje E.O. 14033.