17.07.2024.
HomeNovostiZaposlenica Googlea dala otkaz zbog ‘ušutkivanja Palestinaca’

Zaposlenica Googlea dala otkaz zbog ‘ušutkivanja Palestinaca’

Zaposlenica Googlea koja se protivi ugovoru o prodaji vještačke inteligencije i tehnologije za nadzor koji je sklopljen sa izraelskom vojskom u vrijednosti od jedne milijarde dolara, najavila je svoj otkaz.

Marketing menadžerica Ariel Koren napustit će kompaniju ove sedmice, zbog, kako je navela, stvaranja neprijateljske radne atmosfere nakon njenog društvenog aktivizma.

“Napuštam Google ove sedmice zbog osvete i neprijateljstva prema zaposlenicima koji su progovorili. Google je premjestio moju poziciju u inostranstvo odmah nakon što sam se usprotivila ugovorima… sa Izraelom”, napisala je na Twitteru, navodeći da njen slučaj nije izoliran.

Kontroverza je započela kada je Koren ustala protiv saradnje Googla sa Amazonom i izraelskom vojskom na programu Projekat Nimbus, vrijednom 1,2 milijarde dolara.

Provela je više od jedne godine organizirajući proteste kako bi ubijedila Google da se povuče iz ugovora, te je pokretala peticije, lobirala kod direktora i gostovala u medijima.

Koren navodi da Google nije poslušao njene brige nego joj je u novembru 2021. ponudio ultimatum – ili da pristane da se preseli iz San Francisca u Sao Paulo u Brazilu ili da izgubi posao.

Koren tvrdi da nije postojao poslovni razlog da se preseli te je podnijela prijavu Nacionalnom odboru za radne odnose (NLRB).

Međutim, i Google i NLRB su razmotrili njenu žalbu i nisu pronašli ništa pogrešno, navode mediji.

‘Nemoguće izraziti mišljenje’

Najmanje 15 drugih palestinskih zaposlenika opisali su svoje iskustvo u kompaniji.

“Postalo je nemoguće izraziti bilo kakvo mišljenje ili neslaganje sa ratom koji se vodi protiv Palestinaca a da vas ne pozovu na sastanak i zaprijete”, rekao je jedan palestinski zaposlenik.

Koren je izjavila da su njeni stavovi i društveni aktivizam naveli Google da je prisile na preseljenje.

“Google agresivno pokušava dobiti vojne ugovore i ukida glasove svojih zaposlenika kroz obrazac ušutkivanje i osvetu prema meni i mnogim drugima”, napisala je u tekstu pod naslovom “Saučesništvo Googlea u izraelskom aparthejdu: Kako Google iskorištava raznolikost da ušutka Palestince i one koje podržavaju njihova ljudska prava”.

Koren, koja je Jevrejka, radila je za kompaniju više od sedam godina.

“Stalno sam bila svjedok da umjesto podržavanja raznolikosti zaposlenika koji su htjeli napraviti više etičnu kompaniju, Google sistematski ušutkava Palestince, Jevreje, Arape i muslimane koji su zabrinuti zbog učestvovanja Googlea u kršenjima ljudskih prava Palestinaca, do te mjere da se svete radnicima i stvaraju atmosferu straha”, napisala je, dodajući da se to radi kako bi se zaštitili ugovori sa izraelskom vojskom.

Google nije dao komentar na ove navode.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti