15.04.2024.
HomeNovostiZaokret u vanjskoj politici: Turci u Srbiji slave Vučića i guraju ga...

Zaokret u vanjskoj politici: Turci u Srbiji slave Vučića i guraju ga Bosancima za namjesnika

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu poručio je danas u Beogradu da su bilateralni odnosi Srbije i Turske izvanredni i da napreduju svakim danom, te da će učiniti sve da se problemi u Bosni i Hercegovini prevaziđu dijalogom.

Podsjetio je da predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan prošle sedmice posjetio Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, kazavši da njegova zemlja pridaje veliki značaj stabilnosti regiona.

“Predsjednik Erdogan je prošle sedmice posjetio BiH i Crnu Goru. Sastao se sa članovima Predsjedništva BiH. Turska se jednako odnosi prema svim etničkim grupama u BiH, i važna nam je stabilnost ove zemlje. U BiH smo svjedoci određenih tenzija, predsjednik Erdogan je iznio mišljenje Turske i poziciju u vezi s BiH. Trenutne nesuglasice moramo prevazići što prije, i tu važnu ulogu imaju predsjednici Vučić i Erdogan, pa i kroz projekte koji predstavljaju projekte mira. Uradićemo sve da se problemi u BiH prevaziđu kroz dijalog”, rekao je Cavusoglu, prenijela je Anadolija.

Istakao je da će treći sastanak Vijeća za saradnju Turske i Srbije biti održan do kraja godine, te da rade i na organizovanju trilateralnog sastanka uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

“Ovi mehanizmi će pomoći kontinuitetu našeg dijaloga te napredovanju naših odnosa u svakom pogledu”, rekao je Cavusoglu i dodao da se i obim trgovinske razmjene dviju zemalja povećava te da će se približiti ciljanih dvije milijarde dolara ove godine.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u saopštenju navela da je sa Cavusogluom razgovarala o odnosima, ekonomskoj saradnji i zajedničkim projektima dvije države, saopštio je njen kabinet.

Premijerka je izjavila da su zahvaljujući ličnom angažovanju predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, turski investitori ohrabreni da ulažu u Srbiji.

Također, od posebnog značaja, kako je navela, predstavlja i interes turskih kompanija za ulaganje u manje razvijenim opštinama, što umnogome doprinosi podizanju životnog standarda, prenosi Beta.

Šef turske diplomatije ocijenio je da su turske kompanije zadovoljne uslovima poslovanja u Srbiji i da postoji povećano interesovanje za ulaganje, prije svega u energetski sektor, ali i turizam, za koji je izrazio očekivanje da će i nakon epidemije korona virusa ostati značajna oblast saradnje.

Otvaranje turskog konzulata u Novom Pazaru

Brnabić je pružila podršku Turskoj agenciji za saradnju i koordinaciju (TIKA) koja radi na obnovi mnogih kulturno-historijskih spomenika u Srbiji, a šef turske diplomatije rekao je da će TIKA nastaviti na radu obnove spomenika u Srbiji i pozvao lokalne samouprave da predaju svoje projekte.

Šef turske diplomatije, koji je danas počeo dvodnevnu posjetu Srbiji, razgovarao je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i srpskim kolegom Nikolom Selakovićem, a predviđen je i sastanak sa predsjednikom parlamenta Ivicom Dačićem.

Cavusoglu je danas obišao Bajrakli džamiju, a prisustvovat će i svečanom otvaranju generalnog konzulata Turske u Novom Pazaru.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti