21.05.2024.
HomeNovostiZahtjev za smjenu Zlatka Lagumdžije

Zahtjev za smjenu Zlatka Lagumdžije

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija; Veterani Armije i MUP-a RBiH i Bošnjaci.Net najoštrije osuđuju izjavu Zlatka Lagumdžije, ambasadora pri Misiji BiH u Ujedinjenim Nacijama, nakon obraćanja Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na 78. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku.

-Iako je govor predsjedavajućeg Komšića jasno ukazao na ulogu susjednih država prema Bosni i Hercegovini, nazivajući pravim imenima sve one aktere zvaničnih velikonacionalističkih politika koje podstiču na opstrukcije, secezionizam, rat, krvoproliće, genocid i nestanak države Bosne i Hercegovine, koja je jedna od najstarijih država u Europi.

Lagumdžija nakon obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Komšića je izjavio da ‘obraćanje hrvatskog člana Predsjedništva BiH u GS UN njegovo autorsko djelo i da je siguran da nije usaglašeno sa ostala dva člana, kao i da nikada neće podržati njegovu izjavu da je hrvatski premijer Andrej Plenković kao šef ruske države Vladimir Putin’.

Ovim činom Zlatko Lagumdžija se stavio iznad Predsjedništva BiH, time je degradirao instituciju državnog Predsjedništva, predsjedavajućeg Predsjedništva, ali i legalno izabranog člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, čak i člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Denisa Bećirevića, koji ga imenovao na poziciju ambasadora. Očito, da Zlatko Lagumdžija je precijenio i/li nije shvatio svoju ulogu, da je kao diplomata, odnosno ambasador samo ‘izvršilac naredbi i sljedbenik politika institucija Bosne i Hercegovine zaduženih za vanjsku politiku’.

Izjava Lagumdžije u emisiji Presing na N1, podvlačimo: „Izlaganje Komšića, njegov govor je njegovo autorsko djelo. Ne vjerujem da je to izlaganje koje su potpisala i druga dva člana Predsjedništva”, ustvari govori da itekako koordinira sa onima koji svim instrumentima razbijaju državu Bosnu i Hercegivinu.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA), Veterani Armije i MUP-a RBiH i Bošnjaci.Net, direktno se obraćaju i pozivaju člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, koji je imenovao Zlatka Lagumdžiju na ovako važnu ambasadorsku poziciju, da ga u što kraćem roku razriješi dužnosti ambasadora u Misiji BiH pri UN-u.

Ukoliko se to ne desi, Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA), Veterani Armije i MUP-a RBiH i Bošnjaci.Net sa sjedištem u New Yorku, koji su godinama prepoznatljivi kao organizatori brojnih važnih manifestacija za interes države Bosne i Hercegovine, nastojat ćemo da prekinemo svaku suradnju sa Misijom BiH upravo zbog vaninstitucionlanog i antibosanskog djelovanja od strane ambasadora Zlatka Lagumdžije. Ujedno, pozvat ćemo i druge nama bliske organizacije u New Yorku i šire da Lagumdžiju ne pozivaju na manifestacije i druge važne skupove koji budu organizirani, stoji u saopštenju koje potpisuju gore navedene organizacije, navodi se u saopćenju.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti