27.05.2024.
HomeNovostiOpasno po zdravlje: Zabranjen uvoz 636 dječijih lutki iz Kine

Opasno po zdravlje: Zabranjen uvoz 636 dječijih lutki iz Kine

Zabranjen je uvoz zdravstveno neispravne pošiljke koja sadrži 636 dječijih lutki tipa “Beba sa cucom Smile” i istovremeno naređeno njeno uništavanje, saopšteno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

U saopštenju se navodi da je sanitarna granična inspekcija Federalne uprave za inspekcijske poslove na mjestu carinjenja Halilovići u toku redovnog pregleda pri uvozu naložila laboratorijsku analizu pošiljke dječijih igrački- lutki tipa “Beba sa cucom Smile“, porijeklom iz Kine.

Po dostavljenim nalazima prve analize, 2. decembra ove godine, za koju uvoznik nije tražio superanalizu, utvrđeno je da ispitani uzorak bitno odstupa od graničnih vrijednosti štetnih materija di(2-etiheksil) ftalat (DEHP) sa liste ftalata na koje se odnose ograničenja, predviđenih Odlukom o ograničavanju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate.

“Zdravstvena neispravnost ispitanog uzorka pokazuje da se kontrolisana pošiljka, koja zbog nivoa štetnih materija ne ispunjava propisane paramentre kvalitete i sigurnosti za opću upotrebu, ne može uvesti niti staviti u promet u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe”, navodi se u saopštenju Federalne uprave za inspekcijske poslove.

 

fena

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti