14.07.2024.
HomeNovostiZa šta se tereti Diana Kajmaković?/Oglasio se State Department: Spominju se i...

Za šta se tereti Diana Kajmaković?/Oglasio se State Department: Spominju se i trgovci drogom

Ned Price, portparol američkog State Departmenta, dao je zvaničnu izjavu vezanu za sankcionisanje državne tužiteljice Diane Kajmaković.

Kajmaković je, podsjećamo, danas stavljena na američku crnu listu, a Price ističe da je ona odgovorna ili je saučesnik, ili je direktno ili indirektno uključena u korupciju u vezi sa Zapadnim Balkanom, kao i da je odgovorna za, saučesnik ili direktno ili indirektno angažovana u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Ona se, između ostalog, tereti za pomoganje trgovcima drogom.

Saopćenje State Departmenta ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Njena zloupotreba položaja državnog tužioca kako bi pomogla kriminalcima, uključujući trgovce drogom, u izbjegavanju pravde simbol je endemske korupcije u javnim institucijama BiH i predstavlja sistem u kojem ljudi na vlasti stavljaju vlastitu ličnu i političku korist ispred potreba građana.

Program sankcija Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan usmjeren je na pojedince i kompanije koje potkopavaju ili ugrožavaju poslijeratne sporazume i institucije uspostavljene kao dio teško stečenog mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma. BiH se suočava sa svojom najozbiljnijom političkom krizom od 1995. godine, ograničena etnonacionalističkim političkim strankama koje iskorištavaju mreže pokroviteljstva kako bi zadržale moć i bogatstvo.

Štaviše, pravosudni sistem u zemlji je sve više zarobljen i pod kontrolom političkih stranaka i njihovih pokroviteljskih mreža. Sjedinjene Američke Države će nastaviti koristiti sve organe koji su im na raspolaganju kako bi promovirali odgovornost za one koji se bave koruptivnim aktivnostima ili potkopavaju demokratske procese i institucije BiH, navedeno je.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti