22.07.2024.
HomeNovostiTužiteljka Diana Kajmaković završila na američkoj crnoj listi

Tužiteljka Diana Kajmaković završila na američkoj crnoj listi

U skladu sa Izvršnom uredbom 14033, Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD, uvrstio je na listu Dianu Kajmaković, tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a zbog, kako su naveli iz ove institucije, odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u korupciji na Zapadnom Balkanu.

“Kao dio širih aktivnosti na suzbijanju organizovanog kriminala i trgovine narkoticima u BiH, istražioci su analizirali privatnu komunikaciju vođenu posredstvom kriptovanih aplikacija za razmjenu poruka. Kriminalci koji su koristili ovaj kanal komunikacija spominjali su Kajmakovićevu, koja je radila na nekim od istraga u vezi sa ovim aktivnostima. Kao podršku trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmakovićeva je pomagala prikrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja, te je na druge načine pomagala nezakonite aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Također je pokušala blokirati istragu u vezi sa pojedincima iz kriminalnog miljea sa kojima je očigledno sarađivala”, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija SAD.

Prema njihovim riječima, Kajmakovićeva je na ovaj način konstantno podrivala demokratiju i vladavinu prava u BiH, a mjere koje je OFAC preduzeo u ovom slučaju, još jednom potvrđuju posvećenost SAD stabilnosti i prosperitetu BiH, jer se odnose na osobu koja ima ključnu ulogu u omogućavanju korupcije u zemlji.

“Ovo je četvrti set mjera koje OFAC preduzima u skladu sa ovom Uredbom, a mjere su usmjerene protiv lica koja su, između ostalog, odgovorna za, ili su učestvovala u korupciji ili podrivanju demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu”, saopštili su iz Kabineta za odnose s javnošću američkog ministarstva.

U saopštenju se navodi i se ove mjere preduzimaju u vrijeme najozbiljnije političke krize u BiH od 1995. godine jer političari, etno-nacionalisti, i s njima povezane privilegovane mreže nastavljaju podrivati zemlju.

Posljedično današnjoj mjeri sva imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionisani, a koja se nalazi u SAD ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD mora biti blokirana i prijavljena OFAC. Državljani SAD mogu se suočiti sa prekršajnim ili krivičnim kaznama za kršenje ovih zabrana.

“Diana Kajmaković pravi je primjer zašto je povjerenje građana u sposobnost bh. pravosudnog sistema da se uhvati u koštac s endemskom korupcijom na najnižoj razini. Vrijeme je da bh. pravosuđe očisti vlastitu kuću. Pravosuđe ne može biti učinkovito kada neki od njegovih dužnosnika predstavljaju najgoru zloupotrebu sistema. Nema mjesta za korumpirane tužitelje ni u jednom pravosudnom sistemu, a mi ćemo i dalje koristiti alate koji su nam na raspolaganju kako bismo ih pozvali na odgovornost. Budućnost BiH u euroatlantskoj zajednici naroda to zahtijeva”, navodi se u saopštenju.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti