27.05.2024.
HomeSvijetZa samo jedan dan u Italiji od korona virusa umrle 133 osobe,...

Za samo jedan dan u Italiji od korona virusa umrle 133 osobe, zaraženo 7 375

Najmanje 366 osoba je preminulo od izbijanja epidemije korona virusa u Italiji, naveo je zvaničnik za agenciju AFP u nedjelju, a u posljednja 24 sata od ove bolesti su umrle 133 osobe.

Italija je nametnula karantin za regiju Lombardija na sjeveru države u kojoj su u posljednja 24 sata umrle najmanje 102 osobe (257 umrlih u regiji ukupno).

U karantinu je još 14 sjevernih regija, a navodi se kako je ukupno u Italiji od izbijanja virusa zaraženo 7.375 osoba čime je ova država najpogođenija korona virusom u Evropi.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn pozvao je organizatore javnih događanja sa više od 1.000 učesnika da ih otkažu, javila je u nedjelju novinska agencija DPA.

Brojni veliki događaji, uključujući najvažniji svjetski sajam turizma ITB Berlin, već su otkazani, ali Spahn smatra kako drugi organizatori presporo djeluju.

„S obzirom na to kako se brzo stvari razvijaju, to bi se trebalo promijeniti“, rekao je njemački ministar zdravstva.

Prema njemačkom saveznom sistemu, ministar zdravstva nema moć otkazivati ​​pojedinačne događaje, ali savezne države obično slijede upute državnih vlasti.

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Velikoj Britaniji porastao je na 273, dok je dan ranije taj broj iznosio 209, što je najveći do sada porast u broju zaraženih za jedan dan, saopćilo je britansko Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.

Kako navodi britanska Vlada, više od 23.500 ljudi u Velikoj Britaniji testirano je na virus, prenosi Reuters.

Do sada su dvije osobe, koje su bile zaražene, preminule u ovoj evropskoj državi.

Katarsko Ministarstvo javnog zdravlja u nedjelju je objavilo informaciju o tri nova slučaja oboljenja od korona virusa čime se broj oboljelih u ovoj zaljevskoj državi povećao na 15.

Pacijenti su primljeni u bolnicu i u potpunoj su izolaciji, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Dodaje se kako se detaljno istražuje kretanje ovih pojedinaca kao i sve interakcije sa okolinom.

U Bangladešu su danas potvrđena prva tri slučaja korona virusa, prenosi Reuters.

Kako je saopćeno iz Instituta za epidemiologiju, kontrolu i istraživanje bolesti (IEDCR), zaraženi su starosti i između 20 i 35 godina i nedavno su se vratili iz Italije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti