20.06.2024.
HomeNovostiZA KOGA RADE: Džindić i Novalić ruše projekat 'Južni tok', BiH ostaje...

ZA KOGA RADE: Džindić i Novalić ruše projekat ‘Južni tok’, BiH ostaje ovisna o ruskom plinu!

Vlada FBiH nije usvojila izvještaj Nadzornog odbora o radu BH-Gasa za 2020. godinu, jer im smeta dobit ovog preduzeća!

Izvještaj su podržali ministri HDZ-a, dok su ministri SDA i SBB-a kao i premijer Fadil Novalić glasali protiv. Inače, Nadzorni odbor je imenovala ista Vlada koja je i oborila izvještaj!? U kontaktu s nekim visokopozicioniranim kadrovima Stranke demokratske akcije smo saznali da su ministri i Novalić glasali mimo onoga što je stranka tražila.

No, iza svega se kriju skriveni motivi, kako otkrivaju izvori Patrije to je sada evidentno želja ministra Nermina Džindića i Fadila Novalića da se obustavi projekat izgradnje Južnog toka.

Sve se to radi zbog Rusa i ‘Turskog toka’ a čime će Sarajevo, a samim time i Hercegovina (što je HDZ prepoznao) postati potpuno ovisni od ruskog plina, a cilj izgradnje Južnog toka je upravo gašenje ruskog monopola kada je u pitanju dotok plina u BiH.

Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije od samog početka deklarativno podržava i davalo je podršku izgradnji Projekta izgradnje gasovoda “Južna interkonekcija BiH – Hrvatska”, gasovod Zagvozd (Hr) – Posušje (BiH) – Novi Travnik/Travnik sa odvojkom za Mostar.

No, u trenutku kada je gotova okolišna dozvola i kada se krenulo u dobijanje urbanističke saglasnosti, naprasno se ruši BH-Gas, institucija koja je nosilac projekta izgradnje.

Dokaz tome je i činjenica da je Džindić kao resorni ministar podržavao izvještaje BH-Gasa i kada je dobit bila veća za 50 posto od prošlogodišnje.

Također Džindić nije u parlamentarnu proceduru još uputio Zakon o gasovodu “Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska” kojeg je ovo Ministarstvo kao službeni obrađivač uz tehničku asistenciju USAID-a projekat EPA trebalo dostaviti u Parlament Federacije Bosne i Hercegovine.

Sve je u ladicama nakon što je javna rasprava o Nacrtu Zakona održana 31.03.2021. godine.

Ovo je zapravo direktno provođenje plana srpsko-ruskih lobija preko Džindića i Novalića. Cilj  je samo jedan, da se sve što je BH-Gas radio na Južnom toku nulira i poništi, jer nije normalno da Izvještaj bude oboren jer je neko pozitivno poslovao, a uz sve to, sav novac je na računu i odvojen je za potrebe finansiranja Južnog toka.

Da je cilj ovladavanje i preuzimanje gasnog sistema dokazuju i dopisi GAS-RES-a koji traže ulazak u gasni sistem u Federaciji.

Inače, Nermin Džindić je 30.12. 2020. godine sa direktoricom Energoinvesta d.d Sarajevo Biserom Hadžialjević dogovorio da se potpiše Aneks 85 s Rusima gdje se prelazi na Turski tok, kada su kazali da će cijena gasa biti smanjena za 20 posto, a to nije učinjeno do danas.

Također, postavlja se pitanje šta je to u budućnosti dobro što će BiH donijeti Turski tok izuzev ovisnosti o ruskom gasu.

Jer kroz Turski tok protiče isključivo ruski gas, ništa drugo. Bosna i Hercegovina od 1. aprila prirodni gas dobija putem “Turskog toka”, a ne kako je to dosad bio slučaj rutom iz Ukrajine i Mađarske, iako ugovori nisu nikada raskinuti. Čak se u izvještaju koji je Vlada FBiH oborila danas nalazi pismo u kojem Vlada FBiH garantuje Mađarskoj da će ugovor biti ispoštovan!

Upravo zbog svega posla će biti i za policiju, a kako saznajemo Federalna uprava policije već je zaprimila sve prijave i provjerava navode, a šteta koja bi mogla nastati iznosi vrtoglavih 40 miliona KM!

Piše: A.Čorbo-Zećo

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti