WHO: Kolektivni imunitet neće biti postignut u 2021. godini

0

Kolektivni imunitet neće se postići ove godine, iako je raspodjela vakcina počela u mnogim zemljama, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

“U 2021. nećemo postići kolektivni imunitet”, rekla je glavna naučnica WHO-a Soumya Swaminathan na press konferenciji u Ženevi, istaknuvši važnost daljnje primjene zaštitnih mjera, kao što su održavanje fizičke distance, pranje ruku i nošenje maske, u suzbijanju pandemije.

Pohvalila je “nevjerojatan napredak” koji su ostvarili naučnici kada su u manje od godinu dana uspjeli razviti nekoliko sigurnih i djelotvornih vakcina protiv COVID-a 19.

“Trebat će vremena za masovnu proizvodnju doza, ne samo miliona, nego milijardi”, dodala je, pozivajući na “strpljenje”, piše Al Jazeera.

Swaminathan je ustvrdila da će na kraju “vakcina doći u sve zemlje”. “No dok čekamo, nemojmo zaboraviti na zaštitne mjere koje su djelotvorne”, podsjetila je.

Prema njenom mišljenju, nužno je i dalje provoditi epidemiološke i socijalne mjere kako bi se prijenos virusa ograničio “barem do kraja ove godine”.