18.05.2024.
HomeNovostiWHO: COVID-19 neće biti posljednja pandemija

WHO: COVID-19 neće biti posljednja pandemija

 

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus u ponedjeljak je upozorio kako COVID-19 nije posljednja pandemija, te pozvao na političko i finansijsko investiranje u sprečavanje pandemija, javlja Anadolu Agency (AA). Tedros je na predstavljanju izvještaja Vijeća za monitoring gobalne spremnosti (GPMB) za 2020. rekao je kako ovo neće biti posljednja pandemija niti posljednja globalna zdravstvena kriza. “Ne znamo kakva će biti sljedeća zdravstvena kriza, ali znamo da će doći. I moramo biti spremni”, rekao je i pojasnio kako ovo nije zastrašivanje nego poziv na djelovanje.

Njegov govor je uslijedio nakon što je, prema informacijama američkog univerziteta Johns Hopkins, u svijetu potvrđeno više od 29 miliona zaraženih koronavirusom i više od 924.953 smrtna slučaja, dok se od COVID-19 oporavilo blizu 19,7 miliona ljudi. WHO je zabilježio i rekordan broj zaraženih u jednom danu, oko 308.000. GPMB je nezavisno tijelo za monitoring čiji je cilj osigurati spremnost na globalne zdravstvene krize. Tedros je rekao kako čovječanstvo ima odgovornost pokazati bolju spremnost na sljedeću pandemiju.

Dodao je kako je pandemija koronavirusa odnijela veliki broj života, te oslabila zdravstvene sisteme, ekonomije i društva. ”Čak su i zemlje s naprednim zdravstvenim sistemom i snažnim ekonomijama osjetile značajne posljedice”, rekao je prvi čovjek WHO-a. Dodao je kako mnoge zemlje koje su se uspješno uhvatile u koštac, bile one koje su naučile nešto iz ranijih epidemija među kojima su SARS, MERS, H1N1, ebola i druge. ”Ne smijemo više krstiti ruke i govoriti kako se nešto treba uraditi“, rekao je čelnik WHO-a. Upitao je kada ćemo usvajati lekcije i poduzimati korake kako bismo svijet učinili sigurnijim, ako nećemo sada.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti