19.05.2024.
HomeNovostiVučić uhapsio novinarku

Vučić uhapsio novinarku

Srbijanska policija privela je sinoć Anu Lalić, novinarku portala Nova.rs i članicu Upravnog odbora Nezavisnog društva Vojvodine, javlja portal Autonomija.info. Novinarki je uručeno rješenje o zadržavanju do 48 sata, kako je rekao njen advokat Srđan Kovačević, koji očekuje da će je tužilac saslušati te odlučiti o pritvoru.

Klinički centar Vojvodine izrazio ogorčenje

Policija je došla po novinarku nakon što je Klinički centar Vojvodine sinoć obavijestio Tužilaštvo i policiju da je svojim tekstom uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove.

Nova.rs jučer je objavila tekst pod naslovom “KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre”, u kojem je Lalić navela da u KCV-u postoji problem s hroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno haotičnim uvjetima rada u vrijeme pandemije.

– Policajci su mi došli na vrata, ne znam još o čemu se radi. Čekamo advokata i svjedoke – kazala je ranije Lalić za agenciju Beta.

Policija je potom odvela novinarku iz stana, potvrdio je za agenciju Beta njen suprug.

– Odveli su je. Prije toga su temeljito pretresli cijeli naš stan i uzeli su njen laptop i oba njena mobitela. Advokat Srđan Kovačević otišao je s njima pa ćemo da vidimo šta će se događati – kazao je njen suprug.

Klinički centar Vojvodine izrazio je sinoć ogorčenje zbog netačnog, neprovjerenog i zlonamjernog izvještavanja portala Nova.rs o radu te ustanove i naveo da je, zbog uznemiravanja javnosti i rušenja ugleda, obavijestio o tome Tužilaštvo i policiju.

– Obavještavamo javnost da su u tekstu na portalu Nova.rs pod naslovom “KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre” objavljene neistinite i da KCV raspolaže dovoljnom količinom potrebnih lijekova, sanitetskog materijala i lične zaštitne opreme – navedeno je iz KCV-a u saopćenju za javnost.

Vrhunski profesionalac

– Ana Lalić je vrhunski profesionalac, hrabra novinarka koja nikad neće ustuknuti pred silom, bilo da dolazi od vlasti, mafije, policije, Tužilaštva, što je sad u Srbiji, nažalost, sve izmiješano. Najlažljivija vlast u novijoj srbijanskoj historiji se, okuražena vanrednim stanjem, drznula da hapsi čestite novinare pod optužbom da lažima šire paniku. Nema tih zaključaka, uredbi i vanrednih stanja koja mogu ograničiti novinarke i novinare kao što je Ana Lalić, da ne rade svoj posao. Ne mogu ušutkati ni ostalih 80 novinara i urednika portala Nova.rs, osim da ih sve odvedu u pritvor – rekao je sinoć glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti